Представници Градског одбора Двери Пожаревац коментарисали су поскупљења, раст цена роба и услуга траје већ годину дана.

-У Србији више нема економске и социјалне стабилности и економске предвидивости. Просечна породица не може издржати истовремени раст цена хлеба, млека, меса, воћа, поврћа, огрева, здравствених прегледа и лекова, комуналија, закупнина станова, беби опреме, грађевинског материјала, горива, ужине за ђаке…. Данас можете да купите знатно мање у продавници нешто што сте за исте паре могли прошле године. Посебно брине несташица и поскупљење млека и увоз млека из иностранства, што је за Србију недопустиво.

Ако само упоредимо цене у последње две године долазимо до сазнања да је литар уља 2020. године коштао 140, а данас је 216 динара (увећање од 54%), килограм шећера је тада износио 63 динара, а данас је 115 динара (увећање од 82.55%), литар млека је коштао 90 динара, а данас стаје 155 динара (увећање од 58%), док се килограм свињског бута 2020. године куповао за 460 динара, а данас је његова цена 750 динара (увећање за 63%). Ови артикли су само примери колико је све поскупело у последње две године, а то је случај са готово свим производима. За то време, минималац у Србији је повећан са 30.300 динара на 35.400 динара, што је увећање од свега 17% и само показује колико је пала куповна моћ грађана.

Двери сматрају да су се поскупљења могла спречити управо другачијом социјалном и економском политиком, односно улагањем у домаћу пољопривреду и домаће производне капацитете, уместо што се улагало у стране компаније које сав профит износе из Србије.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content