У Пожаревцу је  одржана седница Савета Браничевског управног округа на којој је између осталог разматран извештај о пројектима са којима ће се конкурисати за средства ИПА фондова у периоду до 2027, као и о управљању отпадом. 

Седницом је председавао начелник Округа Александар Ђокић, а присуствовали су и представници Града Пожаревца и општина Голубац, Мало Црниће, Кучево, Жагубица, Велико Градиште, Жабари и Петровац на Млави.

Начелник је изрзио задовољство досадашњом сарадњом са локалним самоуправама имајући у виду да је доста капиталних пројеката започето, а у међувремену и окончано. Између осталог, навео је изградњу брзе саобраћајнице која је у току, али и изградњу регионалног центра и трансфер станице за одлагање отпада. Нажалост, смеће се не износи из свих сеоских насеља у Округу, јер не постоје услови за то. Такође, Ђокић је подвукао сарадњу локалних самоуправа са републичким органима и похвалио оне које су изнашле начина да обогате свој буџет приливом додатних средстава, јер су из различитих фондова и подршком министарстава успеле да обезбеде значајне донације и бенефите. 

Заменик градоначелника Пожаревца Предраг Мијатовић нагласио је да је сарадња на подручју Округа неопходна за добробит свих локалних самоуправа. Активности које ће се реализовати у наредном периоду, према његовим речима, веома су значајне за функционисање Града.

-Доста пројеката започето је у ових пар година, истовремено и реализовано. Споменуо бих овом приликом значајна улагања у спорт. Уложено је у изградњу атлетског стадиона, помоћног фудбалског терена, а при крају је и реконструкција градског базена. Током протекле и ове године издвојено је више од 120.000.000 динара за развој спорта. Када је у питању одлагање отпада на простору Града Пожаревца, изградња регионалног центра и трансфер станице представља велики изазов за нас, међутим процедура налаже издавање употребне дозволе која се чека. Локална самоуправа у сарадњи са бројним партнерима из других држава, активно учествује на конкурсима ИПА фондова. Завидно ангажовање на овом пољу показале су и друге општине Браничевског округа. Више пута успешно смо сарађивали са пријатељима из Румуније, а очекујемо реализацију програма и у другим областима – култури, туризму, социјалној политици и екологији, напоменуо је Мијатовић.

М. П.

Share.
Leave A Reply

Skip to content