2021-03-08T14:24:11+01:00 8. марта, 2021. 14:00 |

О стању на Пеку: Ангажовати референтне лабораторије

Имајући у виду тренутно стање реке Пек којој је последњих дана промењена боја воде, Општина Кучево иницирала је састанак са представницима свих локалних самоуправа кроз које река протиче са циљем да се коначно приступи решавању овог проблема.

Према речима председника Општине др Ивана Рајичића, узрок загађености Пека се не налази на кучевачкој, већ на територији једне друге општине у којој ради приватна компанија, која у склопу свог производног процеса испушта одређене супстанце у реку.

– Још увек не можемо са сигурношћу да тврдимо које врсте хемијских супстанци пливају Пеком. С тим у вези покренућемо иницијативу да се у две независне референтне лабораторије уради анализа хемијског састава воде како бисмо тачно знали о којој се супстанци заправо ради и о томе обавестили наше суграђане, истакао је др Рајичић и додао:

– Општина врши како редовне, тако и ванредне анализе воде у самом водоизвошишту. До сада су све анализе показале да је вода потпуно исправна за пиће. Споменућу и то да подједнако бринемо како о биљном, тако и о животињском свету који у реци Пек. Појавили су се одређени снимци у којима је приказана угинула риба, ми са сигурношћу не можемо да тврдимо због чега је дошло до помора, међутим, детаљном анализом воде, моћи ћемо да дамо конкретне одговоре на ово питање, нагласио је председник општине Кучево уз напомену да ће надлежни упутити позив референтним лабораторијама да спроведу анализе. Тек по саопштавању резултата, знаће се о ком се хемијском саставу у реци тачно ради.

М. П.