2019-11-07T23:20:50+01:00 8. новембра, 2019. 08:10 |

О трансплантацији и на Фестивалу здравља

Након успешне премијере, представа Удружења „Заједно за нови живот “  препозната је као јединствена и са несвакидашњом темом и начином приказа, па су протагонисти исте председник Удружења, Пожаревљанин Младен Тодић, координаторка  Ивана Јоксић, чланица Лидија Стојановић,  глумица Љиљана Благојевић, као и Нина Тодић, Младенова ћерка,  позвани на прва гостовања.

Након две недеље од премијере, представу су играли на Фестивалу здравља, у Дому војске Србије  30. октобра и пред пуном салом измамили најдубље емоције присутних. Представа ће због своје аутентичности у сваком смисли очигледно  наставити да живи, због позива које глумци- пацијенти, заједно са првакињом драме Народног позоришта Љиљаном Благојевић, добијају.

Са припремама представе почело се у јуну. Драматург Народног позоришта у Београду, Молина Удовички Фотез је радила на сценарију на основу прича неколико пацијената и на основу разговора које је имала са лекарима из тимова за трансплантацију органа КЦС. Чим је прочитала приче, одлучила је да Ивана Јоксић, Лидија Стојановић и Младен Тодић глуме себе, док Љиљана Благојевић глуми жену која је изгубила брата у саобраћајној несрећи и није сигурна да ли жели да потпише сагласност за донирање органа. Кратку реплику на крају представе има петогодишња Нина Тодић, којој је ова представа била изузетно емотивно тешка, јер је тек сада схатила кроз шта је њена породица пролазила пре трансплантације.

Представа је  одиграна поводом Европског дана донора, симболично у 5 до 12, а жеља је да се јавности скрене пажња на значај трансплантације, на чињеницу да је здравље драгоцено, да треба ценити сваки тренутак сваког дана, јер како се у представи каже  „живот је најлепше и највеће чудо које нам се у животу догађа“.