Mинистарство за рад, запошљавање  и социјална питања саопштило је да је ступио на снагу нови Правилник о изменама и допунама Правилника о начину остваривања права на специјална помагала за читање и писање.  Тако се од сада, поред Брајеве писаће машине,  репродуктора и говорног софтвера за српски језик, међу специјалним помагалима која се обезбеђују из средстава Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање  налази још једно – дејзи плејер.

         – Увођење могућности да слепа лица, поред већ прописаних, остваре и право на ово савремено помагало јесте корак напред у настојању да се овој категорији лица омогуће лакше и брже читање и писање. Чинимо све, у оквиру могућности ресорног Министарства, да особе са инвалидитетом имају једнаке могућности за остваривање својих права, изјавио је министар Зоран Ђорђевић.

        DAISY – Digital Accessible Information System  је  технички стандард за дигиталне аудио књиге, часописе, новине и сл. Намењен је слепим и слабовидим особама или онима које имају тешкоће са читањем штампаног материјала. Дејзи плејер уређаји су изузетно корисно средство у свакодневном животу и раду особа оштећеног вида јер претварају писани материјал у аудио запис и на тај начин им омогућавају да читају. Поред тога, ови уређаји омогућавају квалитетно снимање и репродукцију материјала. Право на дејзи плејер остварује слепо осигурано лице, члан библиотеке или слепо дете које се налази на школовању до навршених 26 година живота.

         Поступак за остваривање права на дејзи плејер, као и на друга наведена помагала, покреће се на захтев слепог лица, а за слепо дете осигураника, на захтев осигураника, у филијали, односно служби филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, која доноси решење о праву на помагало, ако су испуњени прописани услови.

Share.

Comments are closed.

Skip to content