2018-05-29T23:20:35+02:00 29. маја, 2018. 23:20 |

О управљању ризицима по шести пут

У   организацији Високе техничке школе струковних студија у   Пожаревцу, одржано је   6. По реду Саветовање   о   управљању ризицима. Учествовали су представници великог броја организација различитих делатности и студенти, а присуствовали су и начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић,   начелник Управе за управљање ризицима,   Сектора за ванредне ситуације у Београду Живко Бабовић,   директор Српско   –   руског хуманитарног центра   у   Нишу Бојан Гламочлија,   Божо Николић са новосадског института,   представници кинеске Компаније „CMEC“…  


Циљ саветовања је да се стручњаци из окружења,   студенти   и   запослени у ВТШСС упознају са законским регулативама   и   најновијим техничким решењима у области управљања ризицима. Такође, један од основних задатака је да се представе нови приступи управљања ради унапређења квалитета управљања уопште, а посебно са аспекта успешности контроле ризика у различитим областима деловања.

Ризик   у   општем смислу речи,   представља догађај који може утицати на постизање дефинисаног пословног циља. Према савременом схватању и дефиницији, ризик се посматра као одступање од жељеног стања које може имати позитивне и / или негативне ефекте на постизањ ециљева. Подсећања ради Висока техничка школа струковних студија је   у   току свог вишедеценијског постојања реализовала многобројне и разноврсне активности које су део савремених трендова  у образовању,  а које као високошколска установа мора да практикује.

Др Горан Ђорђевић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу и професор на ВТШСС, који се обратио на почетку Саветовања истакао је да је овај скуп постао традиција и  да овога пута обрађује тему која је од велике важности  за целу Србију. У питању је област која у сваком тренутку заокупља велику пажњу јавности жељне сазнања  о најновијим техничким решењима у области управљања ризицима.

Директор пожаревачке Високе техничке школе струковних студија др Владан Ђулаковић, учеснике скупа подсетио  је на историјат и развој ове образовне установе, напоменувши да је Висока техничка школа основана 1979. године.

-Осим инжењера електротехнике и машинства, ВТШСС образује и инжењере из пољопривреде, прехрамбене технологије и заштите животне средине. Ово саветовање једно је   у   низу многобројних скупова,   које организујемо   у   току школск е године. Желим да напоменем да су аутори овога пута били врло активни, објављена су чак 24 стручна рада, што је за сваку похвалу, истакао је др Ђулаковић.

Осим Зборника радова о којима је било речи на Саветовању, учесницима је подељен и Зборник радова професора ВТШСС објављен у априлу ове године.

НОВА ЗАКОНСКА РЕГУЛАТИВА

У уводном делу 6.Саветовања представљен је Нацрт закона о смањењу ризика и управљању ванредним ситуацијама. Начелник Управе за управљање ризицима,   Сектора за ванредне ситуације у Београду Живко Бабовић објаснио је да ће се овај Закон ускоро наћи пред надлежним министарствима   и   организацијама, а да се његово усвајање од стране Народне скупштине Републике Србије очекује у јулу ове године.

Могућности Српско – руског хуманитарног центра у Нишу, током деловања у ванредним ситуацијама представио је директор Бојан Гламочлија .Он је истакао да је ово почетак једне велике сарадње са Високом техничком школом струковних студија у Пожаревцу. Такође, Гламочлија је овом приликом нагласио да је нишки Центар постао Регионални центар за обуку Међународне цивилне заштите из Женеве. Презентација на Саветовању указала је да ће Српско   –   руски хуманитарни центар радити како на међународном плану,   тако   и   у   унутрашњости Србије са свим профилним организацијама и структурама које се баве ванредним ситуацијама.

У наставку Саветовања саопштени су радови о управљању ризицима, али и организована показна вежба спасавања са висине.