2021-01-08T10:13:30+01:00 8. јануара, 2021. 10:06 |

Обасјати град пламеном културе

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ПОЖАРЕВАЦ

Институција која под својим окриљем окупља велики број стваралаца, Центар за културу Пожаревац је у 2020. годину ушла са једним од најзначајнијих републичких признања, Светосавским благодарјем, Удружења књижевника Србије. Овај знак поштовања културног рада био је не само награда за дотадашње, већ и велики подстрек за сијасет активности које су требале да уследе у наступајућем периоду.

Међутим…– Прошла година је посебна и непредвиђена, а дешава се једном у веку. Пандемија која је погодила све сфере живота широм планете, осетила се и у културним активностима, но, компактни тим наше Установе дао је све од себе да се нит културе, коју провлачимо кроз градски миље, не прекине. Што  уживо, што „онлајн“, професионалци стваралачког жара допринели су да се глобални проблем што мање осети у нашим активности и мислим да смо у томе итекако успели, говори Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац коју смо посетили ових дана. 

Галина Перић, директорка ЦЗК

Центар је у 2020. ушао амбициозно и спремно, како то чини деценијама уназад, а први у низу био је сјајан концерт Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Театарско „ватрено крштење“ били су Сусрети варошких позоришта Србије „Миливојев штап и шешир“. Успешно реализована 16. манифестација окупила је ствараоце из Крагујевца, Костолца, Јагодине, Горњег Милановца и Деспотовца, док је од посебног значаја да се у званичној конкуренцији нашла и представа Позоришта „Миливоје Живановић“ „Уморни“ у режији Фуада Табучића.

– То је био подстрек да десетак дана доцније Дечија сцена предпремијерно изведе комад „Миш маус-кућа Хаус“ у режији Драгише Косаре и асистенцију руководиоца овог студија Бобе Степића, глумца и нашег сјајног сарадника. Истичем да ми је посебно драго што је Центар за културу после низа година вратило луткарску сцену пред најмлађе гледаоце. На жалост, непосредно по овом догађају уведено је ванредно стање које пред нас ставља нови изазов, прича наша саговорница.  

ПРЕДСТАВЕ „НА МРЕЖИ“

Бојан Николић

Новонастала ситуације допринела је да се у најкраћем року на иницијативу Бојана Николића, организатора Велике сцене Позоришта „Миливоје Живановић“ релизује пројекат емитовања представа пожаревачког театра из претходних сезона као и докуменетарних и кратких филмови аутора из нашег града на Youtube каналу. Идеја је доживела успех код поштовалаца културних дешавања, но, неки велики пројекти нису могли бити реализовани: 

– Иако су све припреме за 25. „Глумачке свечаности Миливоје Живановић“ биле до танчина прецизиране, а завеса спремна за подизање, због ванредног стања, епидемиолошких мера и заштите здравља учесника и посетилаца, велика манифестација морала је бити отказана. Ми смо били спремни да током новембра изведемо бар једну од планираних представа, но, погоршање ситуације није нам дозволило такав ризик, каже Галина Перић подсећајући да из истих разлога почетком јула није реализован ни широм земље препознатљив „Виминацијум фест“.   

АМАТЕРИ ИПАК НАГРАЂЕНИ

Славодобитници на „ФАПОР“-у

Епидемија није омела запослене у Центру за културу да током пролећних дана контактирају извођаче, организују и направе прецизан план реализације традиционалног летњег програма „Под сјајем звезда“. Наиме, у нади да ће епидемија минути, припремљена је детаљна „кошуљица“ за више од 40 програма квалитетних уметничких и културних садржаја, који су требали да оплемене летњи период како намлађих, тако и нешто старијих Пожаревљана. Ипак, ситуација која се мењала из дана у дан није била наклоњена, а културне звезде ће засијати наредног лета. 

– Глобална епидемиолошка ситуација допринела је да се 13. Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“ уместо у новембру реализује од 1. до 4. децембра путем youtube канала.  У можда до сада најтежим условима за организацију овог традиционалног пројекта, компактна екипа Центра за културу Пожаревац имала је снагу, вештину и ентузијазам да се за кратко време, до сада класични фестивал који је стекао завидан реноме широм Србије, концепцијски постави на нешто другачије основе и реализује га онлајн. По одлуци селектора Александра Лукића, надметале су се представе из Велике Плане, Смедеревске Паланке, Јагодине  и Деспотовца, а најбољи награђени, вели директорка пожаревачког Центра за културу истичући посебан технички труд Бојана Николића.  

Чланови награђиваног Дечијег драмског студија којим руководи Слободан Степић

У сегментима пандемије када су одлуке Кризног штаба то дозвољавале, Центар за културу је уз примену мера заштите и социјалне дистанце повремено организовао низ програма како на Великој, тако и Малој сцени.

– Између осталог, ту су промоције књижевних дела „Додир времена“ Спасоја Чојића, „Тетанус“ Милоја Дончића“, „Кристали и сузе“ Леле Ликар, романа „Не дам те“ Весне Дедић. У Галерији обојене светлости приређене су изложбе слика „Тулба 2020.“ са прве српке ликовне колоније на даљину као и „Један излог, једна слика“ чланова Удружења ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“. Битно је истаћи да нисмо пропустили реализацију традиционалног Фестивала музичког филма „ФЕМУФ“, били смо домаћини ревије филмова са Фестивала „Слободна зона“ као и остварења са Међународне манифестације „БЕЛДОКС“, а радили су и дечији биоскоп и приказивани филмови за нешто старију публику са редовним репертоаром, каже Галина Перић.

Хуманост

Прошлу, 2020. годину обележиле су и хуманитарне активности: у циљу прикупљања средстава за лечење неколицине тешко оболелих суграђана приређивани су хуманитарни концерти и представе. Како је здравље људи на првом месту, Центар за културу је хол уступио Дому здравља Пожаревац, у коме се налази ковид чекаоница. Овај потез начињен је захваљујући близини ове здравствене установе, да људи који долазе на преглед не би чекали по хладноћи на отвореном простору. 

КОНЦЕРТИ  

Женска певачка група  „ГАНИП“-а

Период попуштања мера, искоришћен је и за један изузетан концерт. Реч је о наступу Државног академског руског народног ансамбла „Русија“ уз који су наступили солисти Надежда Кригина и Николај  Јерохин. Ове године „ГАНИП“ који ради под окриљем Центра за културу, приредио је нову кореографију уз помоћ Србољуба Нинковића из Београда која ће, чим услови дозволе, бити представљена пожаревачкој јавности. 

– У досадашњем периоду била је активна и Женска певачка група „ГАНИП“-а под руководством Љубице Миладиновић, док је вредно истаћи да се Група на позив Музиколошког института САНУ у Београду онлајн представила учесницима Међународне научне конференције интерпретирајући песме српске народне баштине, сазнајемо од Галине Перић која истиче и следеће: 

Велика сала Центра за културу

– У тренуцима када нисмо могли да реализујемо програме, потрудили смо се да побољшамо услове за рад, тако да је у потпуности сређен позоришни фундус. Купљено је ново возило, набављене нове позоришне завесе, а отклоњен је и проблем кишне канализације у простору атријума који ће у летњим месецима бити коришћен за програме под отвореним небом, али и дружење чланова наших театарских и фоклорних ансамбала. Обезбеђена је машина за чишћење подова, дезинфикован систем климатизације, а проверена је носивости декоративне расвете на сценама за шта је добијена лиценца. Поносни смо на то да је чајна кухиња крај Велике сцене намењена извођачима у потпуности уређена, док је вредно помена да је сајт Центра за културу добио нови дизајн. Сајт је модеран је и прегледан на свим уређајима и доступан на чак 9 језика, каже Галина Перић наглашавајући да је након 38 година почело сређивање архиве која ће сада бити на једном месту доступна у сваком тренутку.  

ПЛАНОВИ

Данда Стојановић у монодрами „Жанка“

Директорка Центра за културу посебно је поносна на рад чији ће плодови обележити наредни период:

–  Реч је о новим пројектима Позоришта „Миливоје Живановић“. У првом реду то је комад „Мајстори, мајстори“ у режији Владислава Велковског, жагонски речено „детета наше куће“, јер је поникао на сцени Центра за културу, а по добијеној дипломи редитеља Академије у Новом Саду, вратио се у родни град где са ансамблом приводи крају комад Горана Марковића. Ту је и „Злочин и казна“ коју режира Милош Јагодић из Београда, а повод је двестогодишњица рођења Фјодора Михајловича Достојевског која се обележава наредне године. Ради се и „Ожалошћена породица“ коју поставља доајен пожаревачког позоришта Драгана Стојановић Данда, каже Перић и додаје да Дечија сцена припрема „Историју тројанског рата“ у режији Тијане Бајић.

Александар Лукић модератор на промоцији књиге  „Кристали и сузе“ Леле Ликар

Иначе, глумци, редитељи, као и читаве представе позоришта „Миливоје Живановић“ током 2020. године освојили су прегршт вредних признања, а награде су дошле и на адресу Дечијег драмског студија.  

– Најискреније желим да захвалим комплетном тиму Центра за културу Пожаревац, који је упркос тешкоћама проузрокованим корона вирусом, успешно реализовао и најмањи задатак. Такође, поносна сам на подршку Града Пожаревца као нашег оснивача, јер  финанијским средствима и логистиком подржава културу и уметност који су темељ нашег рада. Речју, спојени истим циљевима заједно се трудимо да распламсамо пламен културе и у  2021. години њиме обасјамо Пожаревац и Пожаревљане који то апсолутно заслужују, закључује Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац.

Влада Винкић