У славу Колубарске битке

 

Централна свечаност поводом 16. новембра, Дана Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу, Дана рода пешадије и Дана вида копнене војске, одржана је у Касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“. Свечаност је отпочела постројавањем јединица и дефилеом припадника Центра за обуку копнене војске. Обраћајући се присутнима, командант Центра за обуку копнене војске, пуковник Милован Васић је истакао да се овај дан прославља  у знак сећања на Колубарску битку, чувену по херојству, родољубљу и умећу ратовања, битку која је у школама ратне вештине највише изучавана.

             -Српски војници, подофицири и официри исказали су најбоље војничке врлине на свим нивоима командовања, против моћне и до тада непобедиве Аустроугарске царевине. Скоро да нема куће у Србији која није дала бар једног војника, и то неретко голобрадог. Због тога српски војник заузима посебно место у друштву. Двадесет две хиљаде најбољих синова Браничева, Подунавља и Поморавља, дало је своје животе за Србију у Првом светском рату. Данас је дан да их поменемо, као и све мученике који су положили своје животе на олтар отаџбине, рекао је пуковник Васић.

             У овој години припадници Центра реализовали су све постављене задатке дисциплиновано и одговорно, понекад у изузетно сложеним условима. Обучено је 858 војника на служењу војног рока, 239 професионалних војника, реализовани су различити курсеви усавршавања за 69 подофицира, више од 300 гађања из оружја и оруђа родова пешадије, артиљерије и оклопних јединица и 35 вежби са минско – експлозивним средствима. Реализована је обука са више стотина лица из резервног састава.

             -Сопственим снагама и уз значајну помоћ претпостављене команде, унапредили смо услове живота и рада и побољшали услове за реализацију обуке. Припадници Центра за обуку копнене војске имају чиме да се поносе. И у наредном периоду очекују нас важни и сложени задаци. Најважнији је стручно усавршавање, унапређење, ефикасна реализација обуке са припадницима свих јединица Војске Србије и даље унапређење услова живота и рада у јединици. Припадници Центра инспирисани победама српских ратника ће и убудуће одговорно извршавати све постављене задатке и часно служити Србији, закључио је пуковник Васић.

             Потом је командант Команде за обуку, генерал потпуковник Ђокица Петровић уручио награде официрима, подофицирима, и професионалним војницима који су остварили запажене резултате у свом раду у протеклом периоду. Присутни су имали прилику да се у оквиру тактичко – техничког збора упознају са делом опреме и наоружања, који се користе у пожаревачком Центру за обуку копнене војске, а организована је и показна вежба.

             Свечаности су присуствовали командант Команде за обуку, генерал потпуковник Ђокица Петровић, заменик начелника Браничевског управног округа Ана Ракић, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине града Смедерева Богољуб Спасојевић, представници општина Браничевског, Подунавског и Поморавског округа, цркве, МУП-а, судства, СУБНОР-а, удружења бораца ратова од 1914 – 1918. године и од 1991 – 1999. године, директори јавних предузећа и установа, ученици и професори основних и средњих школа.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content