2017-08-03T11:20:39+02:00 3. августа, 2017. 11:20 |

ОБЕЛЕЖЕН 2. АВГУСТ – ДАН ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ: Спремни за нове инвеститоре

IMG_2702Свечаном седницом Скупштине општине Велико Градиште којом је председавала Браниславка Шуловић обележен је 2. август – Дан Општине. Свечаности су присуствовали начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, гости из Румуније, Лугоса, Бање Херкулане, Нове Молдаве, представници војске, полиције и цркве, директори јаних предузећа и установа.

Празник грађанима је честитао председник Општине Драган Милић осврнувши се притом на све оно што је урађено током протеклих годину дана и приоритете за наредни период. Он је подсетио да је у прошлој години завршено Водоизвориште „Острово“ у вредности од око 4,5 милиона евра и да сада предстоји друга фаза, током које вода треба да буде доведена до свих насеља у Општини. Тренутно се ради пројектна документција и ове године би требало да се прикључе Кумане, Тополовник, Острово, Рударево, затим Царевац, Триброде и остала насеља.

            -Друга ствар је улагање у туризам где и даље доминирају Кошаркашки камп „ТЕО 4“, Веслачки центар Србије, али и друге манифестације везане за спорт, као што су Првенство Србије у одбојци на песку, Међународни шаховски турнир… Из свих тих разлога Министарство туризма је препознало наше активности и обезбеђена су средства за пресвлачење терена тартаном, које ће бити реализовано у септембру када ће почети да се гради и нова спортска хала на Сребрном језеру. Исто тако, продужен је Уговор о сарадњи са ФК „Селта“ из Вига, где смо током посете њиховог председника озбиљно  разговарали о даљој сарадњи. Имали смо изузетно успешну спортску годину, пионири су освојили прво место у Србији у одбојци, завидне реултате су постигли наши такмичари у џудоу и каратеу и имали смо ново успешно првенство у цикло кросу. Свесни да је у буџету врло мало новца за нове инвестиције, акценат смо ставили на јачање Службе за локални економски развој и средства европских фондова и могу да кажем да смо са десетак пројеката учествовали на конкурсу прекограничне сарадње и да су три пројекта прошла, истиче Милић.

НАГРАЂЕНИ

            Добитник Општинске награде у области привреде, добробити заједнице и доприносу и афирмацији Општине је Компанија „Стокић“ из Великог Градишта, која се залаже за промовисање туристичких потенцијала и подржава највеће манифестације које се одржавају у граду; у области афирмације Општине и промоцији туризма – Винарија  „Три ораха“ из Великог Градишта, која је тренутно једина винарија у Општини опремљена за посету туриста, за дегустацију вина и као таква употпуњава богату туристичку понуду Општине Велико Градиште; у области образовања – Свјетлана Стокић, васпитачица из Великог Градишта, својом стручношћу, креативним способностима и вештинама дала је велики допринос унапређењу васпитно – образовног рада у установи, као и широј заједници; у области афирмације Опшптине – најплоднији завичајни песник Раша Перић из Петровца, својим вишедеценијским лирским стваралаштвом призива и чува сећање по којем човек памти и препознаје и своју судбину и свет; ученик генерације Средње школе Велико Градиште – Немања  Милошевић из Великог Градишта, један је од најуспешнијих ученика у историји ове школе, вишеструки првак Србије из српског језика, латинског језика и историје; у области пољопривреде (ратарство и сточарство) – Светислав Живковић из Бискупља, узоран пољопривредни произвођач који обрађује преко 40 хектара и бави се узгојом јунади; област културе – Живорад Мишић – Жика из Затоња, уметник који је кроз стрипове промовисао Велико Градиште; у области хуманитарне делатности – Миодраг Вуковић из Великог Градишта, који је до сада 70 пута добровољно дао крв, учествовао је у свим акцијама добровољног давања крви, а одазивао се и за хитне потребе; област културе и афирмације Општине – КУД „Стишки бисери“ из Мајиловца, основано 2005. године на темељима старог друштва које је са радом започело давне 1962. године, тако да је настављена традиција народних игара у Мајиловцу и околним селима, у сарадњи мештана пет села: Ђураково, Поповац, Курјаче, Сираково и Мајиловац. Друштво броји око 90 чланова распоређених у 4 фолклорне секције; област афирмација Општине – Мото клуб „Стишки орлови“ из Мајиловца, већ 12 година организује мото скуп у Великом Градишту који је у календару Мото асоцијације Србије. Његови чланови се сваке године прикључују акцијама добровољног давања крви и за све ове године прикупили су више хиљада јединица крви; област спорта – пионирска екипа ОК „ВГСК“ из Великог Градишта, током квалификација 2016/17. године у Регионалној лиги тријумфовали су без иједног изгубљеног меча, а на завршном турниру у Зрењанину постали су прваци Србије; област спорта – Ана Милошевић из Великог Градишта, својим радом и оствареним резултатима стекла је право да буде у саставу Кадетске џудо репрезентације Србије, тако да је у Турској учествовала на Балканском првенству за кадете и кадеткиње. Наступила је као најмлађи члан, те је на овом такмичењу остварила више него одличан успех освојивши треће место на Балкану.

Плакете су додељене: Ани Милутиновић из Великог Градишта (живи ради у Мадриду), која је дала велики допринос приликом успоставља сарадње између Општине Велико Градиште и ФК „ВГСК“ са једне стране и ФК „Селта“ из Вига, са друге стране. Резултат сарадње је одржавање првог зимског фудбалског кампа у Великом Градишту, у фебруару 2017. године, као и одржавање летњег фудбалског кампа који је планиран за јул 2017.године; Јавору Радованковићу из Темишвара, годинама помаже приликом презентације туристичких потенцијала Србије у Румунији. Власник је ресторана „Лоид“ у Темишвару који је ове године уступио Туристичкој организацији  ради презентације туристичких потенцијала Општине Велико Градиште; Боривоју Николићу из Нове Молдаве, први је започео комерцијалну сарадњу са привредницима из Великог Градишта 1991. године.

Свечаност су својим наступом употпунили професори Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца, а прикаан је и промотивни филм о општини.

                                                                                                                                    Д.Динић

ОПШИРНИЈИ ИЗВЕШТАЈ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ У НАРЕДНОМ БРОЈУ ЛИСТА “РЕЧ НАРОДА” У УТОРАК 8. АВГУСТА.