Полагањем венаца на спомен обележје палим борцима у Жагубици и свечаном седницом Скупштине општине, обележен је 25. септембар, Дан ослобођења и Дан Општине Жагубица.

Свечаности су присуствовали саветник и специјални изасланик председника Србије Верица Лазић, амбасадор Републике Пољске у Београду Рафал Перл, народни посланици Ана Миљанић, Наташа Ивановић и Верољуб Арсић, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, делегације пријатељских и партнерских општина Бања Херкулана (Румунија) и Шамац (Република Српска), представници републичких и регионалних установа и институција, општина браничевског округа, цркве, Војске, МУП-а, невладиних организација, удружења грађана, компанија и предузећа, одборници и чланови Општинског већа, ранији председници Општине Жагубица….

Гости на свечаности

Обраћајући се присутнима, председница Скупштине општине Оливера Пауљескић је истакла да је 25. септембра, пре 78 година, Жагубица ослобођена од фашистичке окупације и установљење овог датума за празник представља одавање дужног поштовања свим жртвама које су пале током Другог светског рата за слободу. То је истовремено и признање прецима који су, борећи се за слободу и достојанствен живот, оставили сјајан траг у сећању народа и надасве славну историјску прошлост.

Оливера Пауљескић

Саветник председника Србије Верица Лазић је нагласила да је 25. септембар значајан не само као светла тачка српске историје, као Дан ослобођења, већ и као подсетник на сва будућа добра дела.

-У име председника Александра Вучића и у своје име од срца честитам свим добитницима признања, који су у претходном периоду својим ангажовањем учинили своју заједницу поносном и њен даљи развој могућ. Оно што грађани Жагубице, Хомоља и читаве Србије сада живе некада се чинило незамисливим. Обим улагања у здравство, образовање, као и пројекти инфраструктуре већи је него икад. Захваљујући одлучности и залагању председника Вучића Србија се мења. Свакако, период који живимо изазов је и тежак на глобалном нивоу, али можемо бити сигурни да под вештим вођством нашег председника и са упорношћу и радом сваког појединца идемо сигурним кораком напред, казала је Верица Лазић.

Верица Лазић

                                         САРАДЊОМ ДО НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Честитајући празник грађанима, председник Општине Сафет Павловић је истакао да је у периоду између два септембра урађено доста тога и постигнути су резултати вредни пажње. Он је апострофирао успешну сарадњу са Владом Србије и председником државе и најавио отварање нових радних места.

Рафал Перл и Сафет Павловић

-У наредне две године очекује нас реализација великих пројеката. Све оно што је одобрено преко Канцеларије за управљање јавним улагањима и кроз пројекте прекограничне сарадње надамо се да ће бити одрађено, а то је од животног значаја за наше грађане. Ту првенствено мислим на уградњу ЛЕД осветљења, решавање питања водоснабдевања Милатовца, изградњу канализације у Жагубици, Лазници и Крепољину, реконструкцију школа у Сигама и Близнаку. Што се тиче отварања нових радних места, у погону „Амбалажерка“ у Осаници после решавања питања електрификације очекујемо упошљавање још педесетак радника, док Фарма „Бела Река“ у наредном периоду планира улагање у туристичке капацитете и запошљавање још двадесетак радника. Са нама су данас и представници Данди компаније, можда будућег рудника код нас. Због специфичне ситуације на удару смо разних организација које нас прозивају, али поручујем грађанима на Црном врху, уколико уђемо у процедуру изградње рудника злата искључиво ће се користити безбедна решења и ту ће посао добити 250 људи, казао је Павловић.

                                                    ПЛАКЕТЕ И ДИПЛОМЕ

Дан Општине био је и прилика да се доделе признања најзаслужнијим појединцима и правним лицима који су у протекле две године значајно допринели развоју општине Жагубица. Добитници Плакете су Амбасада Јапана и Амбасада Пољске у Београду.

Диплому Општине Жагубица завредели су: Горјан Пејић, воћар из Осанице, Веран Поповић, сточар из Сувог Дола (пољопривреда), Канцеларија за пољопривреду општине Жагубица (привредна друштва и предузетници). У области образовања награђени су: Радослав Милојевић из Осанице,  Душан Ђурђевић из Милатовца, Ђорђе Јовичић из Изварице, Милица Зарић из Жагубице, Михајло Павковић из Крепољина, Ања Светозаревић из Милановца (ученици генерације школске 2020/21. и 2021/22), Светлана Милић из Жагубице, Душан Ђурђевић из Милатовца, Ивона Илић из Жагубице, Јован Агатоновић из Крепољина, Ђорђе Јовичић из Изварице, Лазар Дачић из Сувог Дола, Алекса Васић из Крупаје, Анђела Алексић из Крепољина, Милица Цанић из Крепољина, Ања Светозаревић из Милановца, Тереза Спасић из Близнака, Хана Ивковић из Крепољина, Теодора Рашић из Сига, Нађа Лупшић из Крепољина (за освојена прва три места на републичким такмичењима). Такође, диплому су добили Илија Николић „Пчела“ из Лазнице за 140 пута дату крв, Радица Лазаревић из Жагубице, медицинска сестра, Фудбалски клуб „Младост“ из Крупаје, Ловачка секција Суви До и Месна заједница Милатовац.

У име награђених присутнима се обратио амбасадор Пољске у Београду Рафал Перл, апострофирајући позитивне резултате пољско – српских веза на државном, научном и уметничком нивоу.

-Ипак, сарадња локалних самоуправа посебно ме чини радосним, јер то значи да се људи истински повезују. Жагубица већ годинама у Пољској има братски град, Пјотрков Трибуналски и, колико ми је познато, успели сте да изградите чврста пријатељства и да се до данас редовно посећујете. Волео бих да наставите да користите све могућности сарадње у овиру европских пројеката. Као еколошка средина, општина Жагубица има  велики потенцијал за развој сеоског туризма, у чему јој Пољска може бити драгоцени партнер. Пољска је у протеклим деценијама учинила много за развој својих руралних области, локалних заједница, и уопште за унапређење квалитета живота људи у малим срединама, посебно деце и младих. Управо зато несебично делимо своја искуства са колегама и пријатељима у Србији, између осталог, и кроз програм „Пољска помоћ“. Ове године смо имали част да допринесемо модернизацији школског ресторана Техничке школе Жагубица. Једнаке шансе за образовање спадају у приоритет европске политике и верујемо да младима треба пружити сву подршку како би максимално искористили све могућности током школовања, закључио је амбасадор Перл.

                                                                                    Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content