2020-06-04T17:12:03+02:00 4. јуна, 2020. 17:12 |

ОБЕЛЕЖЕН 4. ЈУН – ДАН ОПШТИНЕ ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ

Поводом Дана Општине у Петровцу је 4. јуна, у великој сали Дома културе одржана свечана академија. Наиме, тога дана пре 160 година Уредбом кнеза Милоша Обреновића, а на молбу житеља села Свине, истоимено насеље променило је назив у Петровац.

Честитајући празник грађанима, председник СО Миланче Аћимовић је истакао да се овај датум с обзиром на пандемију изазвану корона вирусом обележава нешто скромније, али то никако не умањује његов значај и резултате који су постигнути у претходних 12 месеци. Он је изразио посебну захвалност докторима и медицинском особљу, који су се током ванредног стања нашли у првим борбеним редовима, затим радницима  Комуналног предузећа, Центра за социјални рад, Полиције, Црвеног крста, као и свим волонтерима чије је ангажовање пружило сигурност грађанима у врло неизвесном времену.

После промоције филма о резултатима локалне самоуправе оствареним од јуна прошле до јуна ове године, први човек Општине Петровац Душко Нединић се осврнуо на најважније инфраструктурне пројекте.

-Изазов са којим смо се сусрели сада је иза нас, а добре ствари нас тек очекују. Свесно и одговорно смо радили и радимо и даље на просперитету наше општине. Већ четири године заједно обликујемо наш Петровац на Млави и верујем да су резултати свима видљиви. Само у претходној години урађено је неколико капиталних пројеката. Свакако да су најзначајнији мост у центру града, као и санација бране и водотокова у Бусуру, реконструкција крова у Средњој школи „Младост“ и реконструкција школе у Каменову која је у току. Иако су у питању велелепни објекти, а нарочито мост који има и естетску и симболичну важност, битно је да грађани знају да су у питању инвестиције које су урађене зарад безбедности свих нас као и генерација које тек долазе, зарад боље функционалности и подизања квалитета живота у овој заједници. Увек смо се трудили да све сегменте обухватимо, зато се улагало и у здравство, просвету, социјалну и дечију заштиту. Зато смо повезали села у општини новим путевима, али и нашу општину са другим општинама, казао је Нединић.

Говорећи о плановима за наредни период, председник Општине је нагласио да је расписан тендер за изградњу пута Везичево – Златово и реконструкцију пешачког моста преко Млаве, у парку. У плану су и реконструкција објекта Опште болнице – интерног одељења и хирургије, грудног одељења, старог грудног и изградња вешернице, изградња Центра за социјални рад, топлане на биомасу и топловодне мреже, санација и рекултивација депоније и изградња трансфер станице са рециклажним двориштем. Радови на водоводној мрежи планирају се у више фаза, а планирано је и ширење канализационе  мреже у Петровцу и селима која се граниче са седиштем Општине.

-За све ове ставке углавном су одрађени пројекти и остварена је сарадња са надлежним министарствима и Канцеларијом за управљање јавним улагањима, која ће нам помоћи у реализацији. Нажалост, због пандемије неки су процеси успорени, али очекујемо врло брзо да се све поново покрене. Упркос кризи кроз коју смо прошли, 2020. година за све нас представља велику шансу за опоравак, развој и унапређење не само јавног, већ и приватног сектора. Наша политика је и даље иста – отворени смо за сваки разговор, консултације, предлоге и критике. То је једини начин да се овај процес развоја општине Петровац на Млави настави. Јако је важно да овај период никако не смемо да заборавимо, морамо да постанемо савеснији и свесни да једино када бринемо о себи и једни о другима, о средини која нас окружује, нама може бити боље, закључио је Душко Нединић.

У културно – уметничком програму наступили су млади глумци Петровачког позоришта – Милица Цицовић и Лука Перић говорили су стихове Алексе Шантића „ Остајте овде“, Јана Мичић је отпевала песму „Маријо, дели бела кумријо“, док се Народни оркестар „Сербиа“ представио сплетом традицоналних песама. У фоајеу Културно просветног центра приказан је филм поводом Светског дана заштите животне средине у продукцији „Лортус медија“.

                                                                                                                        Д.Динић