2020-09-25T17:56:16+02:00 25. септембра, 2020. 17:56 |

Обележен Дан Општине Жагубица

Полагањем венаца на спомен обележја жртвама палим у народноослободилачким борбама у насељима општине и свечаном седницом Скупштине општине, обележен је 25. септембар, Дан ослобођења и Дан Општине Жагубица.

Свечаности су присуствовали градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Општине Кучево др Иван Рајичић, чланови Општинског већа, одборници, представници месних заједница, предузећа, установа и институција, цркве, полиције, невладиних организација, удружења грађана и политичких партија.

Пожелевши добродошлицу гостима, председница Скупштине општине Оливера Пауљескић је истакла да је 25. септембра, пре 76 година, Жагубица ослобођена од фашистичке окупације и установљење овог датума за празник представља одавање дужног поштовања свим жртвама које су пале током Другог светског рата за слободу. То је истовремено и признање прецима који су, борећи се за слободу и достојанствен живот, оставили сјајан траг у сећању народа и надасве славну историјску прошлост.

-Данашњи празник пружа прилику да се сетимо свих и одамо почаст знаним и незнаним јунацима, који су дали своје животе да бисмо ми, њихови потомци, данас живели у слободи боље, лепше и праведније. Локална самоуправа је у протеклих годину дана успела да уради много тога, јер су једнако вредно, марљиво и предано не штедећи себе радили људи из законодавне и извршне власти. Да смо могли боље и више – могли смо, да ћемо радити боље и више – хоћемо. Захваљујем се грађанима који су нам пружили безрезервну подршку у свим нашим активностима, почевши од уређења наших места, па све до доношења веома битних и важних одлука. Обећавам да ћемо дати свој максимум у подизању квалитета живота свих грађана наше општине, закључила је Пауљескић.

Честитајући празник грађанима, председник Општине Жагубица Сафет Павловић је истакао да је у периоду између два септембра, упркос томе што је пандемија обележила готово читаву 2020. годину урађено доста тога и постигнути су значајни резултати вредни пажње у готово свим насељима.

 -Чудо звано ковид -19 променило нам је многе планове, па и ово данашње дешавање које је требало да се одржи у потпуно реконструисаном Дому културе у насељу Сиге. Међутим, надамо се да ћемо ту традицију моћи да наставимо наредне године, а све до тада упркос тешким условима рада, наставићемо да се боримо за наше грађане којима дугујемо велику захвалност за поверење које су нам указали, рекао је Павловић.

  Дан Општине био је прилика да се доделе признања најзаслужнијим појединцима и правним лицима која су својим активностима и ангажовањем обележилa протеклих годину дана. Председник Општине Сафет Павловић и председица СО Оливера Пауљескић уручили су дипломе: сточарском домаћинству Ане и Илије Тонкић из Селишта (пољопривреда); Петру Јовкићу и Милану Тодоровићу из Жагубице (привреда и предузетништво); Софији Милосављевић из Сувог Дола, ученици генерације Техничке школе Жагубица, Филипу Лазаревићу из Жагубице, ученику генерације ОШ „Моша Пијаде“ Жагубица, Софији Гочић из Селишта, ученици генерације ОШ „Јован Шербановић“ Лазница, Марку Петрујкићу из Милановца, ученику генерације ОШ „Јован Шербановић“ Крепољин (образовање); Станислави Јовкић, медицинској сестри из Жагубице за допринос у раду Ковид амбуланте (здравство); Фудбалском клубу „Победа“ Осаница (спорт); Ловачкој секцији Изварица (лов и риболов); КУД –у „Извор“ Лазница (култура); Јавном предузећу за планирање и управљање пројектима Општине Жагубица, Месној заједници „Горњак“ Крепољин и Месној заједници „Суви До“ (јавна предузећа и месне заједнице).

                                                                                                                                                            Д.Динић