У Костолцу је свечано обележен Дан ослобођења у Другом светском рату, 13. октобар. Окупљени пред Спомен обележјем палим борцима у Старом Костолцу, представници Војске Србије, локалне самоуправе и привредних субјеката, положили су венце и одали почаст храбрим ослободиоцима.

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски је указао на значај жртве коју су наши ослободиоци поднели као залог будућности:

–  Пре више од седам деценија, 13. октобра, Костолац и околна насеља ослобођени су у Другом светском рату, за шта слава припада палим борцима, чији су животи, како тада, тако и данас, залог наше слободе, живота нас наших породица. На нама је да негујемо патриотизам и Дан ослобођења нашег града. Овај датум не смемо да заборавимо јер представља део наше слободарске и антифашистичке традиције. Зато данас на достојанствен начин одајемо почаст палим борцима и жртвама у Другом светском  рату, поручио је Крстаноски.

Председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек je том приликом истакла:

– Тринаести октобар нас изнова подсећа на погинуле родољубе који су нам у аманет оставили слободу, да је чувамо и бранимо. Данас прослављамо годишњицу ослобођења нашег града од идеологије утемељене на мржњи и злочину. Одајемо дужно поштовање свим ослободиоцима Kостолца у Другом светском рату. Њихово јунаштво не сме никада бити заборављено. Будућност припада онима који се сећају прошлости, онима који се не одричу своје слободарске традиције. Kостолац је град који има своју историју, али има и своју будућност. Зато данас, када говоримо, мислимо и радујемо се слободном Kостолцу, морамо се сетити и оних без којих те слободе не би ни било. А, цена те слободе свакако није била мала. Много је живота положено за њу. Сећајући се на све њих, наша је обавеза да негујемо мир и да своју државу и друштво развијамо и унапређујемо. Јачањем привреде, школства, здравства, војске идемо напред, храбро, баш као што су чинили и наши славни преци. На нама је да чувамо успомену на наше славне борце и да будемо достојни њихове успомене и величине. Зато се данас поново захваљујемо свим ослободиоцима Kостолца у Другом светском рату, на прилици да данас слободно живимо и стварамо.

Венце су на Спомен обележје положили представници Министарства одбране, Војске РС, Гарнизона Пожаревац, потом, представници Града Пожаревца, заменик градоначелника Славиша Алексић и члан Већа Иван Пантић, први људи Градске општине Костолац, председник ГО Серџо Крстаноски и председница Скупштине ГО Милена Церовшек, и представници Месне заједнице Село Костолац, председник Малиша Аћимовић и одборник у Скупштини ГО Небојша Станојловић. Том приликом су почаст одали и представници костолачког Огранка „ТЕ-КО“, Центра за културу „Костолац“ и Полиције.

Share.

Comments are closed.

Skip to content