Крај спомен обележја палим борцима

Свечана академија поводом обележавања 74. годишњице ослобођења Општине Петровац на Млави од фашизма у Другом светском рату отпочела је химном „Боже правде“ у извођењу ученика Музичке школе „Божидар Трудић“ из Смедеревске Паланке – одељења у Петровцу. Свечаности су присуствовали председник Општине Петровац Душко Нединић, председник СО Миланче Аћимовић, заменик председника Општине Горан Ристић, заменик председника СО Дејан Живановић, помоћници председника Општине Саша Живојиновић, Борис Гвоздић и Добрица Милосављевић, делегација Војске Србије на челу са потпуковником Зораном Домом, председник Борачке организације Аца Гера Животић, народни посланик Милетић Михајловић, председник Националног савета Влаха Радиша Драгојевић, одборници, чланови Већа, директори јавних предузећа и установа.

            Председник Општине Душко Нединић је истакао да је Дан ослобођења празник када треба да се присетимо колики су допринос наша замља и наш народ дали антифашистичкој борби и ослобађању од фашизма.

                               Са свечане академије

            -Крах фашизма једна је од највећих победа двадесетог века. Победом над злом које је затрло читаве породице и нације, успостављају се темељи и тековине модерне Европе и принципа демократије. Србија је одувек припадала Европи, али је најважније, што је она у таквом одсудном тренутку била на правој страни, страни правде и добра. Можемо и морамо бити поносни на нашу историју, јер је након тих кобних година и борбе против фашизма, Србија изашла као победник, без делова у историји којих се треба стидети. Данас прослављамо слободу, које не би било да није било наших храбрих предака који су своје животе дали за ту слободу. Данашња прослава није наш избор ни воља, већ обавеза. Она је доказ поштовања великих идеала за које су наши преци гинули. Наша је обавеза да наставимо да учимо децу историји и да се зарад тих жртви трудимо да живимо са што више достојанства, јер да није било њих, данас не би било ни нас.

            Нажалост, рат који је требао бити ослободилачки, у исто време био је и братоубилачки. Поделе и мржња показале су се немали број пута као скупе. Докле год будемо били оптерећени таквим поделама бићемо слаби, било која борба да је у питању. Зато је важно да знамо своју историју, да из ње извучемо поуке, да негујемо патриотизам, демократију и међусобно поштовање. Да будемо налик нашим прецима у храбрости и мудрости, али такође да не понављамо грешке које су се више пута током историје понављале, јер је то једини начин да стварамо бољу будућност, нагласио је Нединић.

            Реферат о ослобођењу Петровца на Млави казивао је председник Борачке организације Аца Гера Животић. Венце на спомен обележје палим борцима у Градском парку положиле су делегације Војске Србије, Општине Петровац, Удружења ратних војних инвалида и Борачке организације.

                                                                                                                                                 Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content