Три века од потписивања мира обележено је свечаношћу на брду Тулба у Пожаревцу. Свечаност којој су присуствовали Маја Гојковић и Верољуб Арсић председница и потпредседник Скупштине Србије, представници турске амбасаде у Београду, Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца са сарадницима као и представници локалних самоуправа Браничевског и Подунавског округа, представници Војске Србије, полиције и Српске православне цркве, отпочела је интонирањем химне Србије, Аустрије, Италије и Турске које је извео женски хор „Барили“.

МЕСТО У КОМЕ ЈЕ ПОЧЕО МИР

                 -Историјски документи говоре да је наш град случајно изабран за преговоре без посебног суштинског значаја и разлога. Ипак, ми Пожаревљани волимо да мислимо да су томе итекако допринели његов географски положај, лепоте које га окружују и енергија коју овај град поседује. Све то нас обавезује да Пожаревац чинимо снажнијим центром овог дела Србије, поносни на своје потенцијале али и наслеђе.  У Пожаревцу и Србији данас славимо мир јер знамо колико се до њега тешко долази, а како се лако губи. Само у миру можемо показати колико смо вредан, способан и космополитски народ, нагласио је  Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца.

             Правећи поређење са временом када се у осамнаестом веку преговарало о миру у Пожаревцу,  градоначелник  Спасовић је изразио уверење да ће и у данашњој Србији постулати дипломатије за преговарачким столом имати надмоћ над узнемирујућим ратним поклицима.

                                   ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА

                       -Овим догађајем Пожаревац је заувек постао део историје не само Србије и овог региона већ и читаве Европе. На овом месту поставља се питање колико нам ти догађаји могу помоћи у сагледавању не само сложене прошлости већ и околности које обликују актуелни историјски тренутак овог дела европског континента. Имајући у виду сложене и комплексне односе у тадашњој Европи, постизање мира било је у интересу свих држава,истакла је Маја Гојковић председница Народне скупштине Србије – Србија се и данас, једнако као и пре три века налази на ветрометини између Запада и Истока.Данас чујемо гласове да би требало да се определимо за једну или неку другу страну. Наш одговор је једини могући, Србија сама бира свој пут и своју будућност полазећи пре свега од својих националних и државних интереса са жељом да развија сарадњу са свим нашим пријатељима и партнерима.

            -Мудром политиком морамо да водимо рачуна шта ћемо новим генерацијама у будућности оставити. Зато пре свега председник Србије Александар Вучић уз подршку Народне скупштине и Владе, храбром и одговорном политиком настоји данас да створи претпоставке за неку бољу будућност и за нова покољења која ће доћи иза нас.

                   На свечаности на Тулби музички програм извео је градски симфонијски оркестар „Гвардија“. Званице и посетиоци могли су да виде и изложбу на отвореном са картама и гравирама из времена потписивања, као и сталну поставку у шатору „Пожаревачког мира“.

Д. Д.

ОПШИРАН ИЗВЕШТАЈ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ У НЕДЕЉНИКУ “РЕЧ НАРОДА” У УТОРАК 24.ЈУЛА

Share.

Comments are closed.

Skip to content