2018-04-16T09:26:31+02:00 12. априла, 2018. 09:59 |

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА У КОСТОЛЦУ

Гости на свечаности

Свечаном академијом у костолачком Центру за културу обележен је Међународни дан Рома, у спомен на први Светски конгрес ромских представника, који је одржан у околини Лондона 1971. године. Тада је донета одлука о ромској химни, песми „Ђелем, ђелем“ и одлука о застави за коју је одабрана плаво – зелена двобојница са црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и сталних миграција Рома.

Светски дан Рома установљен је са циљем да се укаже на значај и вредности ромске културе и подигне свест о проблемима са којима се Роми суочавају. 

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је истакао да се и овогодшњи празник Рома дочекује са намером да се дискриминација и неједнкост отерају у историју.

– Сведоци смо да су се трагови дискриминације и стереотипа везаних за ромску популацију и даље задржали у нашем друштву, али знам да радимо све што можемо да је више не буде, и ту нарочито мислим на пут кроз едукацију. Величину једног људског бића не дефинише место рођења или боја коже, већ карактер, као и жеља за знањем и учењем, рекао је између осталог Илић.

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски је нагласио да нас Међународни дан Рома подсећа на важност стварања једнаких услова за образовање и запошљавање, а све у циљу побољшања квалитета живота свих припадника ромске мањине.

– Инклузија Рома у нашој општини и пружање квалитетне здравствене и социјалне заштите као и запошљавање Рома, кључни су фактори постизања интеграције, равноправности и једнакости. Локална самоуправа ће настојати да у наредном периоду побољша услове живота свих припадника ромске националне мањине и укључи их у друштвене, социјалне, културне и политичке токове, рекао је између осталог Крстаноски.

Имам исламске заједнице Висар Софра је подсетио на циљ обележавања Међународног дана Рома који је скретање пажње и подизање свести јавности о проблемима са којима се суочавају припадници ромске популације и захвалио се на успешној сарадњи Градској општини Костолац, Граду Пожаревцу и Канцеларији за ромска питања.

Представник невладине организације „Креативни Роми“ и одборник у Скупштини Градске општине Костолац Реџеп Алијевић уручио је повеље и захвалнице за изузетну сарадњу и допринос побољшању положаја и услова живота Рома: Граду Пожаревцу, Градској општини Костолац, Националној служби за запошљавање у Пожаревцу, Дому здравља Костолац, ОШ „Јован Цвијић“, Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“, Културно – спортском центру „Костолац“, Полицијској управи Пожаревац, Полицијској испостави Костолац, Огранак „ТЕ – КО Костолац“, Центру за социјални рад Пожаревац, Националном савету ромске националне мањине, Канцеларији за ромска питања у Костолцу, Удружењу грађана „Друштво Ром“ Костолац, Удружењу грађана „Еуро Роми“ Костолац и Удружењу Рома Браничевског округа, Удружењу жена Браничевског округа и школском асистенту.

Детаљније читајте у новом броју новина „Реч народа“, које ће бити на трафикама од 17. априла. 

                                                                                                                                                        Д. Динић