Пожаревачки Центар за социјални рад 24. новембра обележио је 60 година постојања и успешног рада. Поводом овог значајног јубилеја одржана је свечана академија у Центру за културу којој су присуствовали председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, члан Градског већа задужен за социјална питања Дејан Крстић, помоћнице градоначелника Марија Трнавац и Марија Влајовић, начелница Управе  Градске општине Костолац Ана Тишма, директорка Коморе социјалне заштите Сандра Перић, помоћник директора Републичког завода за социјалну заштиту Живорад Гајић, представници правосуђа, здравствених установа, јавних предузећа и установа, образовних установа и донатори.

Гости на свечаној академији

                                                  ПОМОЋ, ПОДРШКА, ПОВЕРЕЊЕ

Честитајући јубилеј запосленима, директорка Центра за социјални рад Татјана Рајић је истакла да се ради о специфичној установи чији се резултати рада тешко могу исказати бројкама, графиконима и статистичким показатељима и да је уложено пуно снаге, посвећености, труда, разумевања и изазова од стране запослених у сваки појединачни случај.

Татјана Рајић

-Број породица са којима наши стручни радници раде креће се од 350 до 400, што је далеко више од десет пута у односу на колеге у Европи и Америци. Са друге стране, наш систем је показао далеко боље резултате у ванредној ситуацији узрокованој пандемијом, што говори о професионализму и посвећености мојих колега. Наша установа је била и остаће ту за наше суграђане онда када живот немилосрдно окрене страницу, али пре свега за остваривање права суграђана у око 198 различитих поступака, за просечно 8.000 корисника годишње, са 39 колега који су носиоци активности. Помоћи није увек могуће онако како се очекује, али је на нама да покажемо разумевање, емпатију и наравно останемо професионални, рекла је Рајић.

Она се захвалила на великој подршци у спровођењу услуга и свакодневних активности, градском руководсту, надлежним министарствима, полицији, правосуђу, Општој болници, Дому здравља, школама, Црвеном крсту и невладиним организацијама.

-У наредном периоду нам остаје да се сви заједно као једна врло сезибилисана локална заједница, пре свега разумемо, покажемо добру намеру, радимо, останемо професионални, али и објективни у разумевању ограничења и изазова и тиме надаље боримо за достојанствене услове живота свакога од нас, а посебно лица у стању социјалне потребе, односно потребе за подршком друштвене заједнице која може у било ком тренутку постати потреба било кога од нас, закључила је директорка Центра за социјални рад.

Директорка Коморе социјалне заштите Сандра Перић је нагласила да се запослени у пожаревачком Центру за социјални рад настојећи да одговоре на бројне потребе грађана, често налазе између различитих захтева, потреба и очекивања правосудног, образовног и здравственог система, полиције, а најчешће између очекивања грађана, локалне самоуправе, другостепених органа, министарстава и неких других независних тела.

Сандра Перић

-Није увек лако да изађемо у сусрет потребама грађана, а са друге стране, да задовољимо различите околности и институције које нас окружују. Ви у тој намери истрајавате тако што радите посао предано, одговорно и на најбољи могући начин афирмишете свој рад у локалној средини. Волела бих када бисте представљали пример свим другим институцијама о начину како се афирмише социјална заштита у својој средини, истакла је Перић.

                                                    ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

Помоћник директора Републичког завода за социјалну заштиту и председник УО Удружења стручних радника Републике Србије Живорад Гајић је казао да локална самоуправа и грађани могу да пронађу ослонац у овој институцији, а да је то тако сведочи и сет нових услуга и остварења као што су: саветовалиште за брак и породицу, помоћ у кући, социо – рехабилитацијски клуб.

Живорад Гајић

-Овде је створен разноврстан мини систем локалне социјалне заштите који има добру основу за будући развој и верујем да ћемо на таласу високе професионализације послова, знања, компентенција, вештина и позитивних ставова, наставити да развијамо ову установу и да она и надаље буде пример добре праксе. Пожаревац је на мапу институционалне социјалне заштите ушао пет до шест година након формирања првог Центра за социјални рад у тадашњој Југославији. Град Пожаревац, локална самоуправа и грађани су и тада имали осећај да је то институција која ће перспективно донети један додатни квалитет животу грађана у односу на социјалне потребе, закључио је Гајић.

Председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић је истакао да је приоритет локалне самоуправе да омогући несметано функционисање Центра за социјални рад и изразио уверење да ће пресељењем на нову адресу, у адекватном амбијенту, запослени наставити традицију сјајних социјалних радника.

Предраг Мијатовић

-Богат и бурни историјат ове установе започет 1962. године, доказао је небројано пута да је животни позив запослених леп, али и да често није лак. Ту не мислим само на свакодневне сусрете са тешким људским судбинама, већ и на организационе проблеме установе која никада неће и не може бити профитабилна. Када помињемо да је наша мисија брига за грађане, има ли већег императива од онога да ту бригу посебно усмеримо на оне којима је најпотребнија. Поред свих сегмената рада који обављате, увек посебно апострофирам вашу бригу за очување и помоћ породици. Када узмемо у обзир да је она по свим параметрима основна ћелија друштва, долазимо до закључка и да је сва тековина цивилизације практично у вашим рукама, казао је Мијатовић.

Из програма

                                                                ЗАХВАЛНИЦЕ И ПРИЗНАЊА

За успешну сарадњу, директорка Татјана Рајић уручила је захвалнице: Граду Пожаревцу, Градској општини Костолац, Одељењу за друштвене делатности Градске управе Пожаревац, Групи финансијске оперативе индиректних корисника, Општој болници Пожаревац, Полицијској управи Пожаревац, Основном јавном тужилашту у Пожаревцу, Комори социјалне заштите, Удружењу стручних радника Републике Србије, Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање – филијала Пожаревац, НСЗ – филијала Пожаревац, Ђорђију Бојатовићу, ДМ дрогерији Пожаревац, Јовани Коцић, Милици Џокић, Јелени Василевској и хуманитарцу Живораду Ђурићу „Жићи Марадони“.

                                                                                                Текст: Дарко Динић

                                                                                                Фото: Владан Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content