2019-11-14T12:49:13+01:00 14. новембра, 2019. 12:48 |

Дом здравља, ЗЗЈЗ и Општа болница oбележили славу Свети Врачи

Српска православна црква, данас обележава празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви. Ови свеци сматрају се заштитницима лекарске професије. У Пожаревцу овај празник заједнички славе три здравствене установе: Дом здравља, Завод за јавно здравље и Општа болница, смењујући се као домаћини. Овог новембра домаћин славе био је Дом здравља, а колачар директорка др Снежана Стојковић. Резање славског колача обављено је у Саборној цркви, а наредни славски домаћин биће Завод за јавно здравље.

После Свете литургије присутним верницима обратио се владика Браничевске епархије др Игнатије Мидић следећим речима:

-Многи су дарови у цркви, дарови Духа Светог, а између осталог то су дарови апостолства, дарови свештенства, али и дарови исцељења. Сваки од нас има дар Божији, али тај дар увек треба да се употребљава да стварамо заједницу у љубави једно са другим или другачије речено литургијску заједницу. Када изађемо из цркве ми не престајемо да будемо ти дароносци, али све што радимо мора да се враћа у литургију и да имамо на уму литургију. Тако ратари и занатлије којима је Бог дао да израђују различите ствари и производе из природе, такође плодове свога рада које им је дао Дух Свети доносе у литургију и тако све постаје једна велика благодарност Богу за све оно што нам је дао и наравно за живот вечни.

Честитајући славу др Снежана Стојковић је пожелела лекарима да као и до сада, савесно и успешно обављају своју хуману дужност, на коју треба да буду поносни.

Према предању светитељи Козма и Дамјан су помагали и лечили не тражећи  за узврат ништа „ ради добитка и богаћења, већ Бога ради“ па су у народу познати и као Бесребреници.

                                                                                                          Д.Динић