2018-10-25T09:12:27+02:00 25. октобра, 2018. 09:12 |

Очување аутохтоних сорти воћа и винове лозе

ВТШСС ПОЖАРЕВАЦ У РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу организовала је у тренинг са предавањима о очувању аутохтоних сорти воћа и винове лозе. Предавања су резултат истраживања која су радили експерти Школе у оквиру  ИПА пројекта прекограничне сарадње са румунским партнером, Банатским универзитетом агрикултурних наука и ветеринарске медицине из Темишвара. Презентацији истраживања присуствовали су поред студаната ВТШСС и ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ из Пожаревца и учесници пројекта  и студенти из Румуније. Тренинг је отворио др Владан Ђулаковић, директор ВТШСС и руководилац пројекта који је партнерима из Румуније прво представио Високу техничку школу основану у Пожаревцу 1979. године. У Школи се тренутно образује око 600 студената на различитим смеровима: машинству, електротехници, технологији прехрамбених производа, заштити животне средине и пољопривредном одсеку. Осим за основне струковне студије ВТШСС има акредитације и за специјалистичке студије и одговарајући стручни кадар: 36 професора и асистената, 16 доктора наука, 13 магистара и 2 специјалиста. Школа располаже амфитеатром, има 7 учионица и 6 лабораторија. Студентима који долазе из свих крајева Србије је омогућено и стицање практичних знања у предузећима и компанијама на овом подручју. О самом пројекту, др Ђулаковић је рекао:

 

            -Радимо на очувању и одрживости биљака и њихових генетских потенцијала у пограничним областима. Пратили смо климатске промене и како оне утичу на развој биљака. На овом пројекту смо радили 18 месеци и сада имамо одређене резултате, установљени су локалитети са аутохтоним сортама, направљена је мапа налазишта, узети су узорци земљишта као и биљног материјала како би био очуван у строго контролисаним условима и сачуван од заборава.

                                                       Пројекат

            Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу од априла 2017. године у сарадњи са водећим партнером Banat’s University of Agricultural Science and Veterinary medicine „King Michael I of Romania“, Temišvar реализује ИПА пројекат прекограничне сарадње који финансира Европска унија уз учешће оба партнера, румунског и српског.

            Циљ овог пројекта који реализују високообразовне институције две суседне државе је очување аутохтоних сорти воћа и винове лозе из пограничних области од последица климатских промена. Подручја које пројекат обухвата су Северни, Средњи и јужни Банат и Браничевска, Подунавска и Борска регија. Предвиђено време трајања пројекта је 18 месеци и ових дана се приводи крају.

            Предавачи на тренингу били су и др Миливоје Миловановић, професор и Дарко Стојићевић, дипломирани мастер инжењер са Високе техничке школе струковних студија.

            ИПА пројекат о очувању аутохтоних сорти воћа и винове лозе финансира Европска унија, а вредност му је око 350 хиљада евра.

       Нови засади старих сорти

            Аутохтоне сорте воћа на подручју којим су се учесници пројекта бавили су јабука, крушка, кајсија и бресква.Старе сорте винове лозе у овим регијама су црна и бела тамјаника, дренак, лисичина, прокупац, смедеревка, зачинак, кадарка и багрина. Аутохтоне сорте воћа и винове лозе представљају драгоцен извор за оплемењивање јер су изузетно прилагођене нашим агроклиматским условима на којима успевају више стотина година. Глобализацијом и продором високородних сорти су потискиване и маргинализоване на овом подручју на коме су отпорне и најлакше одољевају биљним болестима и штеточинама. Интересовање калемара, воћара и виноградара последњих година је све веће управо за овим аутохтоним сортама, тако да се дижу нови засади.                                                                                                                                          

  Д. Деурић