Пред нама је још један „Островаћки бећарац“, манифестација која годинама уназад чува традицију овог „банатског, а ипак костолачког“ села. У наредна четири дана следи разноврстан програм којем посебну драж придодају гостољубиви мештани.

Трајаће од 10. до 13. јула. Почиње дружењем са књижевницима, заказаним за 20 сати. Следеће вече, 11. јул, обележиће Смотра фолклора. Трећег дана манифестације биће приређен концерт Снежана Бабић Снеки.

Последњег дана Бећарца, од поднева почиње дефиле на фијакерима, на островачком стадиону Фудбалског клуба „Дунав“. Од 16 сати, следи надметање у кувању рибље чорбе, а затим надигравање ветерана клубова „Дунав“ и „Рудар“ у малом фудбалу. Продајна изложба колача почиње у 18,30, а потом и такмичење у кошарању.

Централни програм почиње у 20 сати, такмичењем у певању бећарца. Следи избор најлепше сосе и за крај наступ гостију из Гудурице.

ЧАСОПИС „ОСТРОВАЦ“

Део традиције Островаћког бећарца чини и часопис „Островац“. Дванаести број објављен је непосредно пред почетак манифестације и свих 28 страница на јединствен, живописан и аутентичан начин дочарава богатство духа Острово и његових мештана. Уредио га је Војкан Ивковић, препознатљив као колекционар и књижевник, заједно са двадесетак сарадника и фотографом Ненадом Ћирићем.

            На првим страницама представљен је председник Месне заједнице Ђура Радић, који ово село предводи од децембра 2014. године. Следи подсећање на историју манифестације и бећарења, а потом и на прошлост Острова.

            У часопису су овековечени Невенка Путник, професорка географије, и Илија Вренгић, некадашњи одборник, посланик и први човек Острова. Следи портрет машиновође Миладина Глишића, познатог као Мића – Марга, чија локомотива, у костолачком парку, сведочи о прошлости овог краја. Кроз „Хиљаду писама“ сазнајемо о великој и искреној љубави једне сосе и једног лале, Ненада и Смиље Живковић.

„Молитву ловаца“ прати фотографија представника ове секције села Острова, Перице Вренгића и Бојана Рогожарског Шумара, заједно са верним керушама.

Представљена је најбоља генерација Фудбалског клуба „Дунав“ из Острова, која се 1986. године изборила од општинске и међуопштинске до регионалне лиге.

Странице Островца подсећају и на пут Културно уметничког друштва „Острово“, који је, како се наводи, почео нову причу од 2008. године, тамо где су стали Жива Ердељан и његова генерација, а успешно наставио Бобан Рогожарски.

Под насловом „Наши повратници из туђине“ сазнајемо о животу породица Каначки и Стефановић, чије су стазе из „белог света“ изнова водиле у вољено село.

Значајна тема је и овчарство, које се у овом селу одржало. Тако сазнајемо да по броју оваца предњаче Новица Вренгић Брежанац (100 брава), затим, Слободан Ђорговски Македонац (60), Живорад Живанов Едвардов (20) и Перица Јанус (20).

Важан део традиције Острова чине казанџије, којима је такође посвећен простор у Островцу. Како се наводи, први казан за печење ракије, према нађеним документима, имали су између два светска рата Ђура Вренгић и син Илија. Реч је о зиданом  казану, који постоји и данас. Аутор додаје да је зидани казан имао и Ника Живанов, док га данас поседују Јова Марковић Брежанац, Далибор Веселинов, Мита Габрилов, Младен Џаја, Младен Рогожарски, Зоран Микић и Миладин Мића Марга.

„Прича о Којинима“ доноси несвакидашње уметничке призоре из старе куће чије су зидове и таванице осликали још увек незнани уметници.

Последњу реч у часопису имају најмлађи и најлепши, од игре малишана у уређеном островачком парку, до приче о младом брачном пару, Ненаду и Невени Сретков, који су се након стеченог високог образовања одлучили за живот у Острову, како кажу, „најлепшем месту за стварање здраве породице“.

 А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content