2020-07-13T16:40:01+02:00 13. јула, 2020. 16:40 |

Од 162 хоспитализована пацијента, 68 позитивних

У Општој болници у Пожаревцу, до јутрос (понедељак 13.јул) , смештена су 162 пацијента са територије Браничевског управног округа, али и других градова и општина Србије (Београда, Лознице, Ужица, Сјенице, Мајданпека, Ваљева). Према речима директора др Данка Николића, од тог броја хоспитализованих, њих 68 је позитивно на корона вирус, међу којима је 22 из браничевског округа.

– Здравствено стање оболелих се у односу на претходне дане погоршава. Људи долазе са лошијом здравственом сликом. Тренутно имамо четири пацијента на респираторима, сва кисеонична места су заузета, каже др Николић, који је такође указао на чињеницу да у пожаревачку болницу пристиже доста младих људи.

– У односу на нешто ранији период, међу хоспитализованим пацијентима доминира млађа популација. Има их и до 2000. годишта, али и 1980. и 1990. годиште. Ни они више нису тако лаки случајеви и међу њима има оних са тежим здравственим стањем, додаје др Николић.

Већи број радника Опште болнице преусмерен је да ради у „црвеној зони“ намењеној за ковид пацијентима.

За грађане је у овој здравственој установи отворена и „зелена зона“, намењена осталим пацијентима, која је такође под великим притиском, јер се у њој свакодневно лече пацијенти из целог браничевског округа. Иначе, тренутно је у зеленој зони 127 хоспитализованих пацијената.

– Пацијенте на респираторима имамо и у зеленој зони болнице. На овом простору свакодневно се обављају порођаји, хитне хируршке интервенције, а имамо и онколошке пацијенате. Према проценама Кризног штаба, очекујемо и наредне седмице већи прилив пацијената, због чега бих апеловао на грађане да поштују све мере, да држе одстојање и избегавају масовна окупљања која би погоршала тренутну епидемиолошку ситуацију, истиче директор Опште болнице у Пожаревцу др Данко Николић.

М. П.