Трећи по реду позоришни фестивал „Виминацијум фест-Митови стари и нови“,  који ће бити одржан од 23. до 29. августа  на простору Археолошког парка Виминацијум, био је повод за конференцију за медије на којој је представљен програм фестивала.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да је Виминацијум фест нови културни драгуљ који град Пожаревац негује.

-Трудимо се да фестивал заживи, попут свих осталих позоришних фестивала које имамо у нашем граду. Ово је специфичан позоришни фестивал јер се одржава на подручју Археолошког налазишта Виминацијум. Сам фестивал одише посебношћу, а та посебност се огледа у амбијенту самог Виминацијума. Осим врсних домаћих позоришних кућа, ове године имамо и госте из Хрватске и Словеније. То је доказ да овај фестивал постаје и регионалног типа. Очекује нас шест позоришних дана, с тим што ћемо у седмом, последњем дану имати концерт нашег оркестра „Гвардија“, рекао је Павловић додавши да остављају будућим генерацијама једну лепу, културну манифестацију у аманет.

Директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић истакла је да ће се представе одиграти на две локације у арени и лимесу.

-Овај позоришни фестивал посвећен је митовима и легендама од античког до модерног доба.  У такмичарском делу фестивала планирано је  пет представа по избору селекора Михаила Несторовића, а такође је предвиђен и пратећи програм. Сваке вечери жири публике ће додељивати награду за најбољег глумца или глумицу представе, док се завршне вечери додељују две награде, златна фибула од стране  стручног жирија и награда за најбољу представу фестивала, рекла је Перић.

Ове године стручни жири је у саставу: редитељка Снежана Тришић, сценограф Дарко Недељковић и редитељ Дражен Ференчина. Све представе почињу у 20 сати. Карте се могу купити на Билетарници Центра за културу Пожаревац по цени од 500 динара по представи. За оне који немају могућност превоза до Виминацијума, са купљеном картом моћи ће да користе аутобуски превоз намењен манифестацији који ће бити паркиран испред хотела Дунав у 19 часова.

Михаило Несторовић, аутор, селектор и уметнички директор фестивала, истакао је да се водио основном идејом Виминацијум феста, да представе буду засноване на митским догађајима, да се баве историјским личностима које су обележиле време и делима која инспирацију траже у појавама савременог друштва.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Свечано отварање фестивала је заказано за 23. август са музичким спектаклом- представом „Коса“, у извођењу глумаца позоришта младих из Новог Сада. У уторак, 24. августа, биће одигран  комад „Антигона“, чувена трагедија Софокла, у извођењу народних позоришта из Приштине и Тимочке крајне. За среду, 25. Август, предвиђен је наступ Српског народног позоришта из Новог Сада са представом „Ко је убио Џенис Џоплин“. У четвртак, 26. августа, биће играна представа „Салигиа“ у извођењу Лудум лудум театра из Београда. Народно позориште из  Ниша наступиће у петак, 27. августа, са преставом „Један едип“. У суботу, 28, следи „Шкофјелошки пасијон“ у извођењу Прешерновог гледалишча Крањ/месно гледалиште Птуј из Словеније. За недељу, 29. август, предвиђен је концерт оркестра „Гвардија“.

Такође биће постављена изложба портрета „Митови стари и нови“ портрети рађени разним техникама аутора Лазића из Сестрољина. Сваке вечери после представе наступиће и џез оркестар.

Предраг Пауновић, главни организатор фестивала истакао је да је Виминацијум фест најзахтевнији пројекат Центра за културу Пожаревац и додао да ће од понедељка, 13. августа, на сајту Центра за културу Пожаревац и друштвеним мрежама бити расписан јавни позив за учествовање у волонирању и помоћи. У случају кише фестивал ће се одржати у трећем, затвореном простору лимеса.

 

И.Р.

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content