2021-10-04T18:29:23+02:00 4. октобра, 2021. 14:22 |

Од 4. до 10. октобра Еколошка дечија недеља

У оквиру Међународне дечије недеље која се традиционално обележава прве седмице у октобру, Еколошко друштво „Пријатељи Чачалице“ у Пожаревцу, од 4. до 10. октобра организује низ еколошких акција.

Петодневна манифестација која се одвија под слоганом „Дете је дете да га волите и разумете“ званично је отворена данас у дворишту Основне школе „Доситеј Обрадовић“. Ова образовна установа је кроз скоро три века постојања, тачније 288 година, испратила бројне манифестације и акције које се односе на очување животне средине.

Директорка школе Ивана Јоксимовић је истакла да Еколошка недеља има за циљ подизање еколошки свести код деце и одраслих, као и развијање стилова живота у складу са концептом одрживог развоја.

 -Кроз наставу и ваннставне активности тежимо да се еколошки образујемо, мењамо навике и формирамо еколошку културу. У нашој школи ученици се укључују у активности попут дебата, радионица, пројеката, рециклажних активности са еколошком тематиком, приредби за очување околине као и изложби радова. Наша школа је дошла до занимљивог пројекта по називом „Зелена острва за одрживи развој у нашем граду очима деце…“ са циљем развоја свести за уштеду сировина и енергије као и стицање навика правилног одлагања отпада. Традиционално организујемо рециклажне модне ревије у којој из године у годину учествује све већи број ученика који показују своју креативност,  али и свест о важности рециклаже. Очувању еколошке културе ученици дају свој мали допринос и садњом дрвета генерације у школском дворишту, приликом свечаног пријема ђака првака, а у оквиру реализације пројекта Еколошког друштва наша школа је добила опсежне леје за садњу зачинског биља, казала је Ивана Јоксимовић.

Према речима председника Еколошког друштва „Пријатељи Чачалице“ Драгише Марјановића, обележавањем Еколошке дечије недеље у последњих десет година, кроз различите активности, развија се свест код деце и одраслих о значају заштите животне средине.

-Дечија недеља је прилика да скренемо пажњу на дечија права и дужност нас одраслих да нашем највећем богатству, деци, обезбедимо срећно детињство и здраво одрастање, рекао је на отварању манифестације Марјановић.

Током Еколошке дечије недеље, у уторак, 5. октобра, у Градском парку биће приређен маскенбал старијих вртићких група. Сутрадан, 6. октобра, ОШ „Доситеј Обрадовић“ организоваће хуманитарну еколошку и рециклажну изложбу производа ученика и наставника у Градском парку, у периоду од 12 до 16 часова, а сав приход од продаје биће упућен за помоћ у лечењу шестогодишње Пожаревљанке Петре. Четвртак је резервисан за еколошке креативне активности Предшколске установе „Љубица Вребалов“ и спортске активности ученика ОШ „Свети Сава“ на Чачалици, док ће у петак ученици ОШ „Десанка Максимовић“ уређивати простор у Спомен парку.

                                                                                                                                Д.Динић