2021-09-05T09:37:38+02:00 29. августа, 2021. 09:48 |

Од „Барилија“ до „Магичних љиљана“

Наша саговорница, као непоправљиви заљубљеник у музику, своје ангажовање деценијама плете кроз мрежу чија су основа хор и хорско стваралаштво. Прве озбиљне кораке чини у прослављеном Градском женском хору „Барили“, а данас је и сама руководилац неколико хорских институција. 

Љиљана је рођена у Пожаревцу, у породици Ракић, где је са сестром Јеленом од малих ногу била усмерена ка музици: отац Радисав је као дете свирао виолину, док је мајка Добрила заљубљеница фолклора. Озбиљно усмерење ка музичкој уметности стиче у балетској школи уз Љиљану Спасић и музичком забавишту професорке Милене Тимић. 

– Музичко опредељење настављам уз професора Војислава Трајковића кроз солфеђо, теорију музике, наставу хармонике, а касније и клавира у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“, похађајући школу „Десанка Максимовић“ где сам од  трећег разреда била члан хора Славице Митровић, вели Љиљана Ракић Бошковић. 

Сопствени музички израз Љиљана креира и у оркестру хармоника Музичке школе под руководсвом професорке Снежана Миловановић, тада Витић, док као средњошколац наставља да богати музичко знање у Женском хору „Барили“. Током средње школе упоредо завршава соло певање у Нижој музичкој школи у Панчеву, у класи професорке Љубице Живковић. Након завршене Музичке школе у Пожаревцу, наставља школовање у Панчеву. 

Крајем деведесетих Љиљана Ракић ради у Божевцу и Црљенцу као наставник музике и у оба села основа дечије хорове са којима је низала успехе на републичким такмичењима. Након осам година, наставља да ради као замена у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ Пожаревац, веома успешно негујући хорско певање о чему говори прва награда на Републичком такмичењу хорова у Београду.

– Опробавши се и у традиционалном народном певању при Градском ансамблу народних игара и песама Пожаревац којим је руководио Бранислав Тошић-Микан, идејом да обогатим репертоар формирам Женску певачку групу, а у наступима се нижу песме са Косова, Источне Србије и Централне Србије. Како је мама Добрила из Хомоља, тачније Церовице одакле је и њена другарица Светлана Арсић која је певала чувене песме „Ма факут“ и „Мндра мја“, жеља ми је била да се ове нумере уз „Ој овчаре“ нађу на репертоару и њих је ГАНИП-а годинама изводио!

ОД ЛИТУРГИЈСКИХ НАСТУПА ДО ФЕСТИВАЛА

Хор Саборне цркве у Пожаревцу „Браничево“ основан двадесетих година прошлог века, успешно је радио до 1945. године када прекида све активности, а 1991. на иницијативу блаженопочившег владике Саве, хор је обновљен трудом ђакона Ненада Микића и његове супруге Јоване, након чега активности наставља Зорица Јанковић. Од 2000. године хор наставља са радом под управом Љиљанине сестре Јелене, а затим и саме Љиљане. 

– Хор је у раду имао благослов и свакодневну бригу и пажњу Владике Игнатија. Са  широким спектром деловања, превасходно је учествовао на архијерејским литургијама које је Владика служио широм браничевске епархије, али и на фестивалима. Током 2006. Хор је потписао повељу Видовданског сабора хорова и исте године учествује на Фестивалу духовне музике у Галерији фресака, сазнајемо од Љиљане Ракић Бошковић. 

На Божић 2014.године иницијативом тадашњег старешине Цркве Свете Петке протојереја-ставрофора Зорана Јанковића и јереја Предрага Радаковића, а по благослову владике Игнатија, формиран је Хор „Света Петка“, који је отпевао прву литургију у овом храму. Од оснивања хор се представио на бројним академијама и културним манифестацијама и убрзо активно почиње ангажовање на очувању традиције црквеног и световног хорског певања кроз Фестивал хорова чији  је Љиљана идејни творац. 

– Циљ Фестивала  је промовисање заједничких вредности  града и цркве и идеја је да манифестација постане традиција Пожаревца, објашљава саговорница.

МАГИЧНИ ЉИЉАНИ

Након тродеценијске паузе, 2019. године на идеју чланова и Љиљанином иницијативом под окриљем Центра за културу, Пожаревац је добио мешовити хор. Репертоар обилују класичне и модерне композиције познатих аутора, као и етно, поп и музичке теме из света филма. 

– Први наступ мешовити хор Центра за културу има само месец дана од оснивања након чега се ниже наступ за наступом. Иначе Хор кога чине како музички образовани чланови тако и талентовани ентузијасти, требало би да буде синоним за иновативност, квалитетан рад и добро дружење, говори Љиљана која је почетком ове године у сарадњи са школским другом Предрагом Пауновићем при атељеу основала Дечији хор „Магични љиљани“ за малишане вртићког и основношколског узраста.

– „Магични љиљани“ представљају синтезу хора и музичке радионице, где се развија музичка меморија, самопоуздање, сценски наступ и осећај за ритам. Кроз Предрагове ауторске  песме и разноврсне музичке игре, сви се дружимо и певамо у веселом окружењу  чиме стимулишемо развој деце у погледу музичке освешћености, каже Љиљана Ракић Бошковић и закључује: 

– Циљ „Љиљана“ су јединственост, препознатљивост по култури певања, допадљивост интерпретације и професионални однос ка музицирању гајеном у осмишљеној љубави према музици. 

Влада Винкић