Протекли дани у жагубичком културном миљеу одисали су симбиозом стваралаштва уметника Удружења ликовних уметника Хомоља у Жагубици и „Арт круга ПМ” Пожаревац. Наиме, на иницијативу Владе Тодоровића у уторак 21.фебруара у граду на врелу Млаве приређена је радионица у којој је учествовало десетак стваралаца поменутих удружења чија ће дела настала овом приликом остати у трајном власништву Удружења ликовних уметника Хомоља и Завичајног музеја Хомоља.

Велико интересовање за поставку

Сутрадан је у Галерији Завичајног музеја Хомоља отворена изложба слика насталих на Ликовној колонији „Арт круга ПМ” „Од бразде до хране – Тулба 2022“ одржаној прошлог лета у Пожаревцу.

Госте је поздравио Саша Илић директор Завичајног музеја Хомоља

Овом приликом великом броју присутних обратили су се директор Завичајног музеја Хомоља Жагубица Саша Илић и председник „Арт круга ПМ” Пожаревац Павле Миладиновић. Потом је о поставци инспиративно говорио истакнути ликовни критичар и сликар Здравко Вучинић из Београда, и отварајући изложбу нагласио:

-Без намере да поменем знана, махом релевантна имена аутора, уписаних у каталогу изложбе, још мање, да се забавим анализом њихових постигнућа, треба казати да она профилишу спону са живом стваралачком праксом. Учесници колоније припадају различитим генерацијама, те су, разуме се, у њој били присутни разнолики ликовни аспекти. У сликама запажамо широк дијапазон интересовања у коме је видно поштовање традиције и реализација ликовне идеје, што значи да дела одишу лепотом облика и форме, важном идеалу српске уметности.

Поставка „Од бразде до хране –Тулба 2022“  ће у Галерији Завичајног музеја Хомоља бити отворена до краја марта.

Влада Винкић

Фото: Д.Симоновић-Симон

Share.

Comments are closed.

Skip to content