У читаоници „Осам нијанси плаве“ Библиотеке „Србољуб Митић“, промовисан је аутобиографски роман „Од млека па довека“, ауторке Валентине Вање Дабић. 

Валентина Вања Дабић рођена је у Петровцу на Млави. Своје детињство провела је у планинском селу Рибаре. Причу коју је написала болним уздасима и тешким сузама назвала је од „Од млека па довека“. На тај начин покушала је да избаци све туге и болне грчеве детињства због одсуства родитеља и недостатка њихове љубави, коју су јој несебично пружали нана и дека. 

Карактеристично за овај роман мањег обима, који слободно можемо назвати и новелом, је сам језички стил. Једноставан, баш онај наш „народни“. Без употребе стилских фигура и превише описа, Валентина је испричала своју причу, али и причу друге деце са истим осећањима. Једино је она имала храбрости да то исприча и понуди млађим генерацијама,  као поруку да је љубав и присутност родитеља веома важна за одрастање, али и цео живот детета. Храброст или гени које је наследила од своје вољене нане? Свеједно! Важно је да је књига нашла пут до читалаца, као опомена, као љубав према људима који су је васпитавали и брнули о њој, као сентиментална тужна прича о одрастању златокосе девојчице са наном и деком, у планинском селу.

О књизи је говорила директорка Библиотеке „Србољуб Митић“, Данијела Божичковић Радуловић, председница Клуба љубитеља књиге „Мајдан“, Славица Пејовић, учитељ Радиша Стојићевић, али и чланови њене породице, који су јој били велика подршка.

Одломке из књиге читале су Зорка Стојановић и Данијела Божичковић Радуловић.

З.Стојановић

Share.

Comments are closed.

Skip to content