ПРВИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ „ВИМИНАЦИУМ ФЕСТ – МИТОВИ СТАРИ И НОВИ“

 

 

Повезивање културе окружења

 

– У конкуренцији за награде пет представа и десетине сјајних глумачких имена – Пред публиком ће се наћи театри из Загреба, Сарајева, Бања Луке, Београда и Новог Сада – Вечерашњи концерт Симфонијског оркестра „GVARDIA“ у Великој сали Центра за културу  – Све  представе одиграће се под куполама Центра, док је улаз бесплатан – 

Први „Виминациум фест“ биће отворен вечерас концертом Симфонијског оркестра „GVARDIA“ у Великој сали Центра за културу Пожаревац. То је најављено  у Народном позоришту у Београду када је јавности представљен програм овогодишњег „Виминациум феста“. Овом приликом новинарима су се обратили Драги Ивић, директор Центра за културу Пожаревац, Михајло Несторовић, селектор Фестивала,  управник Народном позоришта Сомбор  и Жељко Хубач, драмски писац, новинар и директор Драме Народног позоришта у Београду.

Како је истакнуто, на овом Позоришном фестивалу, такмичиће се представе али се поред њих такмиче и глумци. Наиме, жири публике сваке вечери додељиваће симболичан поклон најбољем глумцу или глумици, док ће се завршне вечери доделити две награде стручног жирија. Реч је о „Златној фибули“ – статуети и дипломи најбољем глумцу и „Viminacium maximus“ –  награди за најбољу представу Фестивала, која укључује новчану награду од 200.000 динара и диплому.  У стручном жирију Фестивала  су редитељ Дејан Мијач, Професор ФДУ Миодраг Табачки као и глумац  Саша Торлаковић, иначе победник овогодишњих Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“.

Већ сутра на програму је прва такмичарска представа Градског драмско казалиште „GAVELLA“ из Загреба које се представља комадом Виљема Шекспира  „KRALJ RIKARD III“ у режији Александра Поповског. У среду ће се пред публиком и оба жирија наћи Ансамбл Народног позоришта Сарајево представом „ФЕНИЧАНКЕ“ у поставци Озрена Прохића.

У четвртак  6. септембра наступа Дјечије позориште Републике Српске из Бања Луке чији чланови изводе текст „ОДИСЕЈ – САН О ПОВРАТКУ“ рађен по мотивима грчке митологије сценаристе и редитеља Бисерке Колевске. У петак ће на сцени у  Виминацијуму бити приказана „ЕЛЕКТРА“ Данила Киша у режији Иве Милошевић коју изводе чланови Народног позоришта у Београду, а наредне вечери Новосадско позориште наступа комадом „ХАСАНАГИНИЦА“ рађеним по мотивима драме Љубомира Симовића у режији Андраша Урбана.

У недељу 9. септембра, по уручењу награда а у част победника Првог „Виминациум феста“,  новосадски Биг бенд  као и Хор и оркестар Српског народног позоришта у Новом Саду приредиће музичко вече под називом „Рок опера“.

Бесплатне карте за „Виминациум Фест “ могу се преузети у билет сервису Центра за културу у Пожаревцу , а због временских прилика све представе одиграће се у Центру за културу у Пожаревцу.

Организатори  Позоришног фестивала „Виминациум Фест – Митови стари и нови“ су Град Пожаревац,  Центар за културу  Пожаревац и  Археолошки парк „Виминацијум“.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content