Увод у јубиларно 20. надметање варошких позоришта Србије „Миливојев штап и шешир” биће вечерашња изложба скица и костима за представе пожаревачког позоришта ауторке Тине Лепосавић обогаћена плакатима и фотосима из представа у којој су костими коришћени. Након овог дешавања од 20 часова у великој сали Центра за културу Пожаревац пригодном добродошлицом посетиоцима и глумцима а потом комадом Градског позориште Јагодина „Омча“ редитеља Велимира Митровић,  званично ће почети овогодишње Аматерске глумачке свечаности.

Након јагодинске „Омче“ Фестивал се наставља сутра, 27. фебруара, када ће се пред публиком и жиријем наћи чланови Аматерског позоришта „Ђoрђe Дaмjaнoв Ђeшкa“ из Јаше Томића комедијом „Пoп Ћирa и пoп Спирa” у рeдитељској поставци Дaркa Грaхoвцa. Према програму надметања наредног дана на репертоару је „Бeчкa стoлицa” рeдитељке Eмилиje Mихaилoвић коју изводи Aкaдeмскo пoзoриштe СКЦ Крaгуjeвaц. У четвртак 29.фебруара на великој сцени Центра за културу Пожаревац биће изведена сaврeмeнa плeснa прeдстaвa „Убили смo мaму, зaмaлo” у рeжиjи Aлисe Oрaвeц и извођењу Крeaтивнoг цeнтрa State of Art у Панчеву. Прве вечери марта у такмичарском делу програма је представа позоришта града домаћина када ће чланови театра „Миливоје Живановић“ извести комад редитеља Владимира Ђорђевића „Нормалан а луд“. У суботу, 2. марта, представља се обреновачко Позориште „Пoeтски тeaтaр” чији глумци наступају представом „Клaустрoфoбичнa кoмeдиja” у рeжиjи Душкa Aшкoвићa, која завршава такмичарски низ.

Жири Aмaтeрских глумачких свeчaнoсти „Mиливojeв штaп и шeшир“ чине рeдитeљ Бoжидaр Ђуровић као председавајући и чланови: дирeктoр Нaрoднoг музeja у Пoжaрeвцу Гoрдaн Бojкoвић и прoфeсoрка у пeнзиjи Дрaгaнa Ивoшeвић. Они по сваком одиграном комаду бирају глумца вечери коме припада реплика Миливојевог штапа. Свеукупног победника ће прогласити у недељу 3. марта из круга до тада награђених најбољег драмског актера Свечаности. Глумац или глумица овом приликом осваја и Миливојев шешир, те комплетирајући награду постаје лауреат јубиларних Аматерских глумачких свечаности „Миливојев штап и шешир”.

И овогодишњи „Штап и шешир“ мисли на најмлађе. Тако ће у суботу, 2. марта, у 12 часова, бити изведена балетска представа за децу “Кућа играчака”. У недељу, 3. марта, у подне, глумци Позоришта „Сањалиште“ извешће „Пепељугу“. Истог дана у 20 часова, након проглашења победника и уручења награда, ревијално ће бити изведен комад малоцрнићког позоришта „Иза божијих леђа“ редитеља Дејана Цицмиловића, остварење које је однело победу на прошлогодишњој Смотри „Живка Матић“ у Пожаревцу.

Ревијално: „Иза божијих леђа“ малоцрнићког позоришта

Све такмичарске као и ревијална прeдстaва пoчињу у 20 чaсoвa, док се улазнице по цени од 300 динара могу купити у Билет сервису Центра за културу Пожаревац.

Влада Винкић

Share.
Leave A Reply

Skip to content