2019-06-24T08:52:56+02:00 24. јуна, 2019. 08:52 |

Од вечерас VIMINACIUM FEST 

Koнцертом доајена глумишта простора бивше Југославије Радета Шербеџије који ће наступити уз бенд „Западни колодвор“, вечерас ће на простору Археолошког парка „Виминацијум“ крај Костолца бити отворен други „VIMINACIUM FEST  – митови стари и нови“.  До недеље 30.јуна на овом јединственом простору који практично  и интерактивно чува бројне сегменте далеке историје, до недеље биће изведено  низ занимљивих позоришних представа чију тематику везује нит античких времена.

Сутра, на простору Домуса биће изведена прва у низу такмичарских представа Реч је о је Еурипидовом комаду „Bakhe” у режији Ленке Удовички који заједички изводе “Ulyssis teatar” са Бриона и „Загребачко казалиште младих“.  У среду ће бити изведен „Sonet 66“ Виљема Шекспира који редитељски потписује Кокан Младеновић. Представу изводе чланови „Државног мађарског театра“ који долази из Темишвара, у коме је његово седиште. Српско народно позориште у Новом Саду представиће се на Лимесу у четвртак 27.јуна захтевним текстом нобеловца Ива Андрића „На Дрини ћуприја“, који је адаптирао и за сцену поставио такође Кокан Младеновић. Драма „Slovenskog narodnog gledališča“ из Љубљане гостује у петак 28.јуна, а њени глумци ће се фестивалској публици представити комадом „Девојчица са жицама“ у режији Марјана Нећака.  Последња представа у такмичарском делу је „M.I.R.A.“ „Битеф театра“ у Београду а режирао ју је Андраш Урбан. Селектор представа био је Михаило Несторовић, уметнички директор и аутор Фестивала.

 

УЗ КАРТЕ И КИШНЕ КАБАНИЦЕ

Све представе почињу у 21,00 сат, а за посетиоце из Пожаревца сваке вечери је обезбеђен превоз ка Виминацијуму, али и кишне кабанице у случају падавина.  Зинтересовани љубитељи позоришне уметности имају могућност да купе комплет улазница, који укључује концерт Радета Шербеџије и 6 представа, по цени од 2.500 динара, или да купите појединачне улазнице по цени од 1000 динара за концерт и 500 динара по представи.

 

Сценска дела оцењиваће стручни жири „Виминацијум феста – Митови стари и нови“ Дејан Мијач, редитељ, Миодраг Табачки, сценограф и професор ФДУ и Саша Торлаковић, драмски уметник, који ће завршне вечери, у недељу 30.јуна, доделити „Златну фибулу“ најбољем глумцу или глумици Фестивала и “Viminacium Maximus” најбољој представи „Виминацијум феста“. Потом ће у част награђених бити одиграна Еурипидова античка трагедија „Жене из Троје“ коју заједнички изводе чланови ансамбала Народног позоришта Приштина и Позоришта „Зоран Радмиловић“ у Зајечару у режији Небојше Брадића.