Koнцертом доајена глумишта простора бивше Југославије Радета Шербеџије који ће наступити уз бенд „Западни колодвор“, вечерас ће на простору Археолошког парка „Виминацијум“ крај Костолца бити отворен други „VIMINACIUM FEST  – митови стари и нови“.  До недеље 30.јуна на овом јединственом простору који практично  и интерактивно чува бројне сегменте далеке историје, до недеље биће изведено  низ занимљивих позоришних представа чију тематику везује нит античких времена.

Сутра, на простору Домуса биће изведена прва у низу такмичарских представа Реч је о је Еурипидовом комаду „Bakhe” у режији Ленке Удовички који заједички изводе “Ulyssis teatar” са Бриона и „Загребачко казалиште младих“.  У среду ће бити изведен „Sonet 66“ Виљема Шекспира који редитељски потписује Кокан Младеновић. Представу изводе чланови „Државног мађарског театра“ који долази из Темишвара, у коме је његово седиште. Српско народно позориште у Новом Саду представиће се на Лимесу у четвртак 27.јуна захтевним текстом нобеловца Ива Андрића „На Дрини ћуприја“, који је адаптирао и за сцену поставио такође Кокан Младеновић. Драма „Slovenskog narodnog gledališča“ из Љубљане гостује у петак 28.јуна, а њени глумци ће се фестивалској публици представити комадом „Девојчица са жицама“ у режији Марјана Нећака.  Последња представа у такмичарском делу је „M.I.R.A.“ „Битеф театра“ у Београду а режирао ју је Андраш Урбан. Селектор представа био је Михаило Несторовић, уметнички директор и аутор Фестивала.

 

УЗ КАРТЕ И КИШНЕ КАБАНИЦЕ

Све представе почињу у 21,00 сат, а за посетиоце из Пожаревца сваке вечери је обезбеђен превоз ка Виминацијуму, али и кишне кабанице у случају падавина.  Зинтересовани љубитељи позоришне уметности имају могућност да купе комплет улазница, који укључује концерт Радета Шербеџије и 6 представа, по цени од 2.500 динара, или да купите појединачне улазнице по цени од 1000 динара за концерт и 500 динара по представи.

 

Сценска дела оцењиваће стручни жири „Виминацијум феста – Митови стари и нови“ Дејан Мијач, редитељ, Миодраг Табачки, сценограф и професор ФДУ и Саша Торлаковић, драмски уметник, који ће завршне вечери, у недељу 30.јуна, доделити „Златну фибулу“ најбољем глумцу или глумици Фестивала и “Viminacium Maximus” најбољој представи „Виминацијум феста“. Потом ће у част награђених бити одиграна Еурипидова античка трагедија „Жене из Троје“ коју заједнички изводе чланови ансамбала Народног позоришта Приштина и Позоришта „Зоран Радмиловић“ у Зајечару у режији Небојше Брадића.

Share.

Comments are closed.

Skip to content