2010-06-29T11:30:38+02:00 29. јуна, 2010. 11:30 |

ODE BIOSKOP U ISTORIJU

Tehnološka dostignuća u vidu DVD-ija i interneta glavni su razlozi postepenog gašenja bioskopa širom Srbije. Bioskopske sale konzervirane su jedna za drugom, pa je tako ovih dana na red došla i sala pri požarevačkom Centru za kulturu. Odlukom Upravnog odbora ove ustanove, naime, kraj je doživeo i jedini bioskop u Požarevcu. U obrazloženju odluke se, pored ostalog, navodi da je, i pored kvalitetne ponude, bioskop morao da prestane sa radom zbog nezainteresovanosti publike koja se okreće filmovima sa interneta ili drugim načinima praćenja filmskih dešavanja. To se ogleda u sve manjoj poseti bioskopskim predstavama i prikazivanju filmova za par gledalaca, uz angažovanja radnika i tehnike, što predstavlja veliki trošak za budžet Grada i samu Ustanovu.

Goran Jovanović, donedavni urednik filmskog programa u Centru za kulturu i poznavalac filma i filmskih prilika, kako u našoj, tako i svetskoj kinematografiji, ovako je prokomentarisao odlazak požarevačkog bioskopa u istoriju:

-Postoji čitava paleta uzroka koji su po Srbiji pogasili bioskope, od kojih je najnovija, internet-piraterija zadala bioskopu konačni udarac. Bioskop se uselio u kuće, konzument više ne mora ni da izlazi iz nje da bi gledao najnovije hitove, ako ga to uopšte zanima, pošto gro stanovništva potrebu za kulturom i umetnošću nadomešćuje glađu za rialiti- šouima. Biraju se lakši putevi, nema kulturne svesti o razlici u doživljaju, vlada lenjost duha. Nije više bilo sporno to što ćemo fiksno platiti iznajmljivanje filma, već činjenica što film nemate kome da prikazujete. Kad zakoni u ovoj oblasti budu doslovce poštovani, kad se bude zaštitio najoštećeniji u celom kinematografskom lancu – prikazivač, eto bioskopa ponovo u Požarevcu, ističe Jovanović i obećava da filmski programi neće potpuno stati u Centru za kulturu. Na prostoru letnje scene, sa DVD formata, koliko još ovog leta na velikom platnu biće prikazano pet vrlo zanimljivih filmskih ostvarenja.

S.E.