2019-06-07T19:43:39+02:00 7. јуна, 2019. 19:43 |

Одећа и мода Винчанске културе

У Галерији савремене уметности у току је изложба Између костима и орнамента – антропоморфне фигурине Винчанске културе на којој су Пожаревљанима представљене фигурине са локалитета Селевац и Медведњак из фонда Народног музеја у Смедеревској Паланци.

– Предмети су из времена Винчанске културе који чине сегмент између 7000 и 8000 година. То је време када је на огромном простору од Скопља до Будимпеште од реке Фосне на западу, реке Иске у Бугарској живела једна велика цивилизација са јединственом економијом, религијом и технологијом. Ова култура ће извести једну од највећих револуција –  металуршку у којој човек снагом ума открива метал, технологију његовог добијања и почео да прави прве металне предмете, истакао је између осталог Драган Јацановић, археолог, виши кустос Народног музеја Пожаревац.

Изложбу је отворио Ненад Шошић, археолог, кустос Народног музеја Смедеревска Паланка наглашавајући да су приликом истраживања покушали да у нађеним орнаментима одгонетну представе одевних предмета, фризура и накита:

– Прошле године прославили смо 50 година од почетка истраживања локалитета Медведњак и Селевац са којих су ови предмети. Људи углавном у фигуринама виде облике божанстава, облике мајке природе и богиње мајке, а ми  смо желели да видимо моду тадашњег времена.

Уз Шошића, аутори изложбе су Драгана Ђурђевић и Весна Скачков док је  богате илустрације урадила дизајнер Мина Николић. Изложба је отворена до среде 19.јуна.

B.B.