Обзиром на проблем паса луталица, у пожаревачком Јавном комуналном предузећу „Комуналне службе“, у једном тренутку постојала потреба за формирањем Службе зоохигијене, због чега је 15. октобра 2007. године званично отпочело са радом Прихватилиште за псе и мачке луталице.У склопу ЈКП-а ова служба непрекидно ради пуних 14 година. Њена основна делатност је збрињавање напуштених животиња са јавних површина и прихват љубимаца о којима власници из неког разлога више не могу да брину о њима, па им је Прихватилиште једино решење. У ситуацијама када су пси доста стари, такве љубимце Служба избегава да прихвати, имајући у виду да је њена основна делатност удомљавање паса, а старог пса тешко је удомити. 

Према речима руководиоца Прихватилишта Зорана Милојковића, осим паса, ова служба бави се и прихватом мачака које се такође налазе у процесу удомљавања. 

-За удомљавање љубимаца потребна нам је сагласност власника. Код чипованих животиња, након што очитамо чип са подацима власника, обавезно га контактирамо, обавестимо о томе да је пас у Прихватилишту и да би требало да дође и преузме га. Рок за преузимање је 15 дана и уколико се у том периоду власник не појави, животиња аутоматски постаје власништво Прихватилишта и укључује се у процес удомљавања, истакао је Милојковић и додао да се против несавесних грађана подноси захтев за покретање прекршајног поступка за несавесно чување љубимаца.

У плану изградња гробља за кућне љубимце

  Зоран Милојковић

Неколико година уназад у ЈКП „Комуналне службе“ у Пожаревцу постоји иницијатива о изградњи гробља за кућне љубимце. Идеја је предочена и локалној самоуправи која је заинтересована за реализацију пројекта. 

-У праски показало се да постоји интересовање и за таквом врстом услуге, тако да нас је досадашња комуникација са власницима љубимаца навела на такво размишљање, да се ускоро изгради гробље кућних љубимаца. Не треба рачунати на то да ће овај пројекат имати неку економску исплативост, али да ће власницима омогућити да сахране своје кућне љубимце и посећују њихово гробно место када то пожеле. Целокупан процес биће законски регулисан и у складу са правилницима. Предат је Захтев за добијање сагласности локације за ову намену од стране Града Пожаревца након чега ћемо наставити даље са прибављањем потребне документације, а затим и отпочети реализацију пројекта. Гробље ће бити смештено у близини Прихватилишта како бисмо могли да га контролишемо, рекао је Милојковић. 

ЖИВОТИЊЕ СПРЕМНЕ ЗА УДОМЉАВАЊЕ

Капацитет Прихватилишта за псе и мачке луталице је сто животиња. У ситуацијама када су пси већи,  женке са штенцима или су пак пси агресивни па не прихватају друштво у боксу, аутоматски се капацитети смањују. У Прихватилишту су тренутно 62 пса. До прошле недеље није било мачака за удомљавање у објекту, осим оних које се након стерилизације, вакцинације и обележавања пуштају. 

-У току је припрема објеката за прихват и смештај нових паса. То подразумева уређење, кречење боксева, фарбање металне конструкције, док се дезинфекција простора спроводи током целе године. Са доласком лепог времена интензивирана је појава крпеља и паразита због чега ће бити појачана активност третирања целог овог комплекса и животиња, најавио је Милојковић и додао да је у неком наредном периоду неопходно проширење капацитета Прихватилишта, све у циљу побољшања услова за смештај животиња.

Милојковић је још једном позвао све грађане који желе да удоме пса или мачку, да потуно бесплатно могу то учинити у Прихватилишту у Пожаревцу. Власник добија потпуно здраву, стерилисану, кастрирану и чиповану животињу. Једино што будући власник плаћа јесте вакцинација против беснила која је иначе обавезна и кошта 500 динара.  Такође, апеловао је на власнике да брину о својим кућним љубимцима, поготово имајући у виду да је сезона парења. На овај начин штите се и животиње и људи.

Иначе, пожаревачка Служба зоохигијене уско сарађује са многим локалним самоуправама широм Србије. Једна од њих је и Мајданпек који планира да оформи једну овакву службу. Надлежни се тренутно информишу о потребној документацији и процесу њеног формирања. 

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content