Основна школа „Јован Цвијић“ из Костолца наставља да као образовна установа буде пример добре праксе и у ваннаставним активностима. У току ове школске године у сарадњи са Еколошким гљиварским друштвом „Виминацијум“ костолачка школа је успешно реализовала пројекат „Мали природњаци“.

У склопу пројекта је организовано неколико едукативно-креативних радионица, презентација и предавања у подручним одељењима у Острову и Кленовнику. Такође су, у сарадњи са костолачким ЕГД ,,Виминацијум“, израђивани и употребни предмети од рециклираних материјала. Своје идеје о овом пројекту са ученицима, уз велику подршку управе школе и директорке Сунчице Марковић, реализовале су учитељице ОШ „Јован Цвијић“- Весна Пешић-Животић, Сања Тизманов из издвојеног одељења у Кленовнику и Невена Сретков из одељења у Острову. Све активности урађене су у сарадњи са Биљаном Петрашковић, председницом ЕГД ,,Виминацијум“, члановима овог удружења и родитељима ученика.

Боравком деце у природи заокружен пројекат

Као евалуација пројекта „Млади природњаци“ 21. априла је организован једнодневни излет у природи. Ученици су најпре боравили у предивном амбијенту Ждрела, где су посетили извиђачки дом, а затим је уследила шетња кроз село Шетоње до врха Јежавац. Никола Тодосијевић, сертификовани гљивар и члан ЕГД „Виминацијум“, показивао је деци гљиве, говорио им о карактеристикама, где могу да се нађу и где се све користе. Он је водио ђаке кроз шуму и представио малишанима изблиза свет биљака. Ову активност костолачке школе и гљиварског друштва у природи подржао је и Одред извиђача „Млава“ из Петровца на Млави.

Ученике је на ову авантуру у природи возио костолачки „Аутотранспорт“, који је обезбедио и један оброк за децу. Поред овог предузећа средства за извођење једнодневног излета обезбедили су ОШ ,,Јован Цвијић“ и ЕГД ,,Виминацијум“. Овај занимљиви пројекат ће званично бити завршен 25. јуна на манифестацији „Дани гљива“ у Костолцу, на којој ће бити изложени сви радови, цртежи, фотографије и остали продукти радионица.

П. Ж.

Share.

Comments are closed.

Skip to content