2019-10-25T17:52:02+02:00 25. октобра, 2019. 14:00 |

Oдржан cедми сајам енергетскe ефикасности

У организацији Савеза друштава инжењера и техничара Града Пожаревца и Инжењерске коморе Србије и под покровитељством Града Пожаревца одржан је 7. Сајам енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. На скупу су осим стручних предавања организоване и презентације експоната, опреме из области ОИЕ и уштеде енергије на платоу и у холу Центра за културу.

Циљ Сајма је да информише јавност о тренутном стању на пољу енергетске ефикасности, о будућим правцима развоја, могућностима улагања и коришћења обновљивих извора енергије на подручју браничевског округа и шире.

-Један од задатака је да се до 2020. године смањи потрошња енергије за 20 одсто, да обновљиви извори чине 27 одсто укупне производње енергије и да се смањи емисија штетних гасова. Поред 8 стручних радова, на данашњем скупу биће одржане и 4 презентације. Прва се односи на ветропарк у Ковачици која је пре две недеље пуштена у рад, друга презентација долази из Електропривреде Србије и њоме се најављује изградња  ветропарка у Костолцу, који ће обезбедити 66 мегавата из енергије ветра. Трећа презентација односи се на уштеду енергије у Термоелектрани Дрмно, где група инжењера ради на ревитализацији блокова 1 и 2 и успели су да повећају снагу и смање губитке, што је у складу са нормативима ЕУ. Четврти рад долази из Канцеларије УН и објашњава како локална самоуправа може да дође до средстава и како може ефикасније да се ради на овој проблематици, казао је Милутин Станковић, председник СДИТ-а Пожаревац.

                                                                                                          Д.Динић