Последње недеље у фебруару по десети пут одржана је хајка под називом „Лов на моравског шакала“ у организацији Ловачког удружења „Ресава“, којег чине секције из Лучице, Пругова, Пољане и Влашког Дола. Покровитељи манифестације су Град Пожаревац, Општина Жабари, Ловачки савез Србије, уз подршку бројних спонзора. Око 170 ловаца из читаве Србије и неколико ловаца из Румуније од раних јутарњих сати почели су да се окупљају на зборно место у ресторану Извор. Након трочасовног лова уловљено је 7 шакала и једна лисица.

 

Председник ЛУ „Ресава“ Новица Радивојевић истиче да је шакал предатор који се деведесетих година населио са румунских Карпата. Врло брзо се намножио у свим деловима Србије, а нарочито у Поморављу где има у изобиљу племените дивљачи којом се шакал храни.

Ловом на шакале и лисице ми регулишемо број предатора у ловишту и не дозвољавамо да нанесу огромне штете по ловни фонд дивљачи. Ловци се током хајке морају строго придржавати правила јер је безбедност учесника најважнија. Данас се ловило на две локације у приобаљу Велике Мораве. Једна је у атару села Лучица на потезу званом Бранкове рупе, док је друга група ловаца била у катастарској општини Пољана, у такозваној „Пољанској ади“ и они су остварили далеко бољи резултат, казао је Радивојевић.

            Током ових десет манифестација учествовало је близу 2.000 ловаца и одстрељено је седамдесетак шакала и преко 40 лисица. Ове године најкрупнијег шакала одстрелио је Милош Јанковић из Пољане, коме је као награда припала полуаутоматска ловачка пушка. Друго место и ваздушну пушку освојио је Дејан Јевтић из Пољане, док је трећи био Милош Марковић из Рама и њему је припало печено прасе. Пехар за најпромашај добио је Бранислав Нововић, који је на два шакалa безуспешно испалио пет метака. Шакале су још одстрелили Милан Миљевић, Периша Мирковић, Александар Миленковић и Владан Николић, а лисицу Срђан Пелагић. Уједно су додељенa признања најзаслужнијим појединцима за организацију ове манифестације. Победник овогодишње Шакалијаде Милош Јанковић је рекао да је током лова одједанпут испред његових ногу искочио шакал којег је устрелио из првог хица, да би га потом дотукао другим метком у груди. У том делу ловишта у Пољани овог пута уловљено је 6 шакала, док је у атару Лучице одстрељен један шакал и једна лисица.

Након лова организована је ловачка забава и богата лутрија у ресторану Извор.

                                                                                                          Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content