У Осаници  је одржан Сабор фрулаша и дудучара под називом ”Хомољска фрула”. Сабор су  организовали Туристичка организација општине Жагубица,  Месна заједница  ”Победа” из Осанице и Удружење фрулаша и етномузичара ”Флујер” из Осанице а покровитељ  је била Општина Жагубица.

Такмичење се одвијало у две категорије, деца и одрасли на дрвеним дувачким инструментима, фрули и дудуку a циљ одржавања Сабора је очување и неговање традиције, културе и обичаја, као и неговања умећа свирања фруле.

У категорији деце до 12 година прво место припало је Катарина Пујкиловић из Осанице, у категорији деце од 12 до 16 година 1.место – Анђела Петковић из Осанице, 2. место – Анета Томић из Осанице и3. место – Михаела Фрфулановић из Жагубице. Категорија сениори:1. место – Жика Макуљевић из Рановца, 2. место – Александра Пајкић из Осанице и3. место – Бора Николић из Сувог Дола,

За републичку смотру су се квалификовали Катарина Пујкиловић из Осанице, Анђела Петковић и Анета Томић и Жика Макуљевић а свеукупни победник Сабора је Жика Макуљевић из Рановца.

Share.

Comments are closed.

Skip to content