2020-06-23T20:06:02+02:00 23. јуна, 2020. 20:06 |

Одржан шах турнир „Бора Бека“

На Трећем отвореном рапид турниру „Бора Бека“ у Костолцу, окупљен је велики број играча. У категорији сениора и кадета, на платоу испред Спортске хале, играло се у знак сећања на Боривоја Јовановића, који је оставио упечатљив траг у историји Костолца. Турнир је отворила његова унука, Костолчанка Марија Јовановић, која је учествовала и у уручивању награда. 

После одиграних 9 кола, на сениорском турниру, у узбудљивој завршници, прво место је са 7 поена освојио кадет, омладинац и сениор ШК „Рудар“ Костолац, интермајстор Лука Будисављевић, велика нада српског шаха. Друго место освојио је интермајстор Никола Остојић, такође са 7 поена, али са лошијим скором у додатним критеријумима (бухолцу) од Луке. Треће место, са 6,5 поена, поделила су 3 играча, али по бухолцу је најуспешнији бугарски велемајстор Милко Попцхев, док је четврти МК Небојша Тошић, а пети МК Бобан Милошевић. 

Добитници специјалне награде су: ФМ Вук Дамјановиц, као најбоље пласирани омладинац 2.000 годиште и млађи, Невена Ђорђевић, као најбоље пласирана жена, потом, Драган Стефановић, најбоље пласирани играч са територије Градске општине Костолац, Марко Ивановић, најбољи омладинац члан ШК „Рудар“ Костолац, као и Љубиша Рајковић, најбоље пласирани ветеран (старији од 65 година).

У кадетској конкуренцији до 14 година, после одиграних 7 кола, прво место, са 6,5 поена, освојио је Стефан Ракић. Друго мести припало је Павлу Станојловићу, са 5,5 поена, док је треће место, захваљујући бољем бухолцу, са 5 поена, завредела Магдалена Илић из Петровца на Млави. Најбоље пласирани кадет ШК „Рудар“ Костолац је Милан Максимовић.

Прва три такмичара, у обе конкуренције, добила су медаље и захвалнице, а првопласирани и пехаре у трајном власништву. Главни судија на турниру био је Славиша Мицковић, а помоћне судије су били Новица Арсић и Александар Новаковић.

Организатори овог шаховског надигравања су костолачки Шаховски клуб „Рудар“ и Центар за културу, уз подршку Градске општине и спонзора: Синадиката термоелектрана, Синдикапа површинских копова, Синдиката Аутотранспорта, потом, Техничке школе са домом ученика „Н. Тесла“ Костолац, Основне школе „Ј. Цвијић“ Костолац, као и бројних приватних предузетника овог краја.   

Р. Н.