2020-02-23T18:23:08+01:00 23. фебруара, 2020. 18:21 |

Одржана једанаеста „Шакалијада“

Најкрупнијег шакала одстрелио Периша Мирковић

Традиционално последње недеље у фебруару, по једанести пут одржана је хајка под називом „Лов на моравског шакала“ у организацији Ловачког удружења „Ресава“, којег чине секције из Лучице, Пругова, Пољане и Влашког Дола. Покровитељи ове манифестације су Град Пожаревац, Туристичка организација, Центар за културу Пожаревац, Општина Жабари, Ловачки савез Србије, а подршку су пружили и бројни спонзори. Након трочасовног лова у коме је учествовало близу 200 ловаца из Србије, као и неколицина ловаца из Румуније и Црне Горе уловљено је шест шакала.

                                                                  Ловци са богатим одстрелом

Од председника ЛУ „Ресава“ Новице Радивојевића сазнајемо да је шакал предатор који се деведесетих година населио са румунских Карпата и врло брзо намножио у свим деловима Србије, а нарочито у Поморављу где има у изобиљу племените дивљачи.

-Шакал се налази на врху лествице, нема природних непријатеља и наноси огромне штете по ловни фонд дивљачи, јер се храни зечевима, младим срндаћима, пилићима фазана, јеребице и других птица, као и њиховим јајима. Једино ловом на шакале и лисице можемо да регулишемо њихову бројност, сведемо их на оптималну меру, како би заштитили ловни фонд. Лов се обавља пушкама са глатким цевима и сачмом не већом од 4 милиметра, а пуца се само у добро уочену и сигурну мету. Ловци се током хајке морају строго придржавати правила јер је безбедност учесника најбитнија. Данас смо ловили на три локације у приобаљу Велике Мораве. Једна је у атару села Лучица на потесу званом „Бранкове рупе“, где су овога пута уловљена три шакала, друга група ловаца се налазила у катастарској општини Пољана, у такозваној „Пољанској ади или Старом блату“ и они су одстрелили два шакала, док је треће ловиште  у рејону села Влашки До, уз саму реку и ту је уловљен један шакал, казао је Радивојевић.

                                  Најуспешнијима признања је уручио Новица Радивојевић

На досадањших 11 манифестација учествовало је око 2.200 ловаца, одстрељено је осамдесетак шакала и преко 40 лисица. Ове године најкрупнијег шакала одстрелио је Периша Мирковић, из Брадарца, члан ЛУ „Војвода Миленко“ и њему је припао победнички пехар Шакалијаде. Друго место освојио је Слободан Стојановић – Бода из Пожаревца, члан ЛУ „Ресава“, док је трећи био Владимир Марчетић из Владимироваца. Шакале су још одстрелили и Мића Лазић из Опарића, Санел Рајчић из Топонице и Ненад Ђорђевић из Влашког Дола. Пехар за „нај промашај“ добио је Александар Живковић, који је за непуна два минута успео да начини два промашаја, док је признање за најстаријег ловца Шакалијаде припало осамдесетпетогодишњем Љубиши Митровићу из Пољане. За унапређење ловства златни, сребрни и бронзани орден Ловачког савеза Србије добили су Зоран Банић, Горан Душановић и Слободан Стојановић – Пуза. Потом су додељена  признања најзаслужнијим појединцима за организацију манифестације. Након лова организована је ловачка забава и богата лутрија у ресторану „Извор“.

Текст и снимци: Д.Динић