Protagonisti i autori (1)У оквиру Фестивала младих синоћ је у Великој сали Центра за културу Пожаревац премијерно приказан играни филм „Капија“, који је изазвао велико интересовање присутне публике. Реч је о остварењу  рађеном према тексту Соње Богдановић а у режији  Јелене Стевић, чији су протагонисти чланови драмске секције Политехничке школе у Пожаревцу. Пре пројекције отворена је изложба фотографија са снимања, чији су аутори Тања Бабејић, Валентина Миодраговић и Ивана Вујчић.

Представљање Политехничке школе на Фестивалу младих сваке године се очекује са великим нестрпљењем. То није ни мало случајно, јер наступи ове школе одишу посебним ентзијазмом, несвакидашњим идејама и више него оригиналним решењима. Ове године  драмска секција је по први пут  пут свом граду понудила – филм!

Kadar iz filma– Према тексту Соње Богдановић, филм „Капија“ режирала је Јелена Стевић. Реч је о духовитом приказу међуљудских односа у неким прошлим временима, који јако лако могу да се пресликају и на савремено доба, сазајемо од Иване Вујчић. – Укратко, млади брачни пар изненада одлучује да својим пријатељима, такође младом брачном пару који се тек уселио у нови стан, поклони кауч који им више није потребан. Испред дворишне зграде у којој пријатељи живе наилазе на закључану капију, кауч је преко ограде тешко пребацити без кључа, па се веома брзо читав комшилук окупља у покушају да реши новонастали проблем.

У филму глуме ученици – чланови драмске секције: Ивана Павловић, Александар Николић, Марина Бакош, Лазар Михајловић, Кристина Ђорђевић, Валентина Миодраговић, Невена Стојановић, Александар Савић, Анђела Пунђејевић, Иван Стошић, Михајло Живковић, Катарина Николић, Кристина Митић, Јовета Цвијовић, Милош Гајић и Марио Милошевић.

РАД ПУН ЕНТУЗИЈАЗМА

Један од сегмената слободних активности ученика Политехничке школе Пожаревац, који плени пажњу широм оквира школе је драмска секција.  Све је почело 2013. када школа узима учешће на Фестивалу младих Града Пожаревца. Од тада  датира и репутација секције пуна посвећености, ведрине духа али и – завидних резултата. Остају запамћене позоришне представе: „Љубавно писмо“, „Марко К. пред судом“, „Мистерија на сеоски начин“ и „Бајка о цару и славују“ за које су коришћени оригинални, али и адаптирани текстови драмских писаца и сценариста. Ентузијазам, преданост и креативност повезали су у тим Јелену Стевић, професора српског језика и књижевности, Ивану Вујчић, професора енглеског језика и Тању Бабејић, школског психолога, који са великим успехом међу ученицима откривају  и „брусе“ таленте за уметничко изражавање.

– Рад драмске секције одвија се у просторијама школе и понекад је тешко на једном месту и у исто време окупити екипу која припрема програм, због бројних обавеза које имају и ученици и наставници, сазнајемо од Тање Бабејић. Недостатак простора, времена и материјалних средстава, повремено наилажење на неразумевање окружења, или уобичајене тешкоће које проистичу из неспоразума у комуникацији међу људима често су отежавајуће околности за чланове секције, међутим, када се све препреке превазиђу, долазе резултати који су више него  сјајни.

У претходне четири године, Политехничка школа постала је препознатљива по својим наступима на Фестивалу младих, а 2016. године отишла је и неколико корака даље: са представом „Бајка о цару и славују“ учествовала је на неколико фестивала а драма је, што у деловима, што у целини, изведена чак 17 пута! На Фестивалу младих Града Пожаревца, ученик Иван Стошић, изузетно надарени млади глумац, освојио је награду за главну улогу у „Бајци“, а представа је добила похвале за режију и сценографију. У такмичарском делу Међународног фестивала, представа за децу и омладину „Лектирићи ex YU фест“ који организује Народна библиотека „Раде Драинац“ из Прокупља, „Бајка о цару и славују“ освојила је треће место, а награђени су и музика, кореографија, сценографија и костим. Значајни и веома успешни били су наступи у ревијалном делу Фестивала „Школска сцена“ у Горњем Милановцу и на Фестивалу стваралаштва младих у оквиру Београдског сајма књига.

– Помињући успехе,  драмска секција Политехничке школе полаже велике наде у обнављање сале за културне потребе, која постоји у оквиру школске зграде, говори нам Јелена Стевић.  –  Могућност коришћења овог простора отклонила би бројне препреке у раду секције, а такође би представљала подстицај за будуће пројекте.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content