У Пожаревцу је одржана седница Скупштине града, на којој су и овога пута одборници гласали акламацијом, то јест подизањем руку.

На дневном реду нашло се шест тема, а најважнија се односила на Одлуку о отуђењу грађевинског земљишта и објеката из јавне својине Града у корист јавне својине Републике Србије.

Наиме, јавна својина отуђује се у циљу реализације пројекта реконструкције и доградње постојећег објекта интернатског смештаја Пољопривредне школе “Соња Маринковић”. Средства у висини од 75.000.000 динара (без ПДВ-а) обезбеђена су од Банке за развој Савета Европе. Овлашћено лице за потписивање нацрта уговора о отуђењу је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

Подсећања ради, Пољопривредна школа са домом ученика “Соња Маринковић” аплицирала је код Министарства просвете, науке и технолошког развоја – Сектора за ученички и студентски стандард пројектом “Реконструкција и доградња објеката за интернатски смештај ученика “. Пројекат је прихваћен, а Република је закључила оквирни уговор о зајму.

Одборници су без расправе прихватили План рада Градског штаба за ванредне ситуације за период јул – децембар 2018, а измењена је и Одлука о максималном броју запослених за прошлу годину у систему локалне самоуправе. Разлог томе је хитно извршење обавезе враћања на посао једне раднице од стране Народног музеја по правоснажној судској пресуди.

Бобан Огњановић, одборник ДС, поставио је питање да ли то значи да је зарад задовољења цифре од 1095 радника у систему локалне самоуправе, неко из Градске управе морао да добије отказ. Одговор на ово питање дао је заменик начелника ГУ Александар Симоновић, који је објаснио да нико није добио отказ, јер у Управи постоје упражњена места за која нема сагласности надлежног министарства. С тога је само број запослених у Народном музеју повећан за један, тако да сада ради 19 радника.

На последњем заседању измењена је и Одлука о јавним паркиралиштима, а дата је и сагласност на Одлуку Надзорног одбора ЈП “Љубичево” о продаји три коња.

Марица Ђокановић (ДС) поставила је одборничко питање када ће напокон бити уређене Ратарска улица, као и Улица Радомира Миленића Руса. Такође, имајући у виду да је према подацима Завода за јавно здравље Пожаревац из 2015. године, број оболелих од карцинома у Браничевском округу 737, а да у буџету Града нема предвиђених средстава за лечење оболелих од карцинома, Ђокановићева предлаже да се на некој од наредних седница на дневном реду нађе оснивање једног Фонда за лечење оболелих од ове опаке болести.

Виолета Томић (ДС) затражила је одговор од надлежних због чега касни накнада за негу детета, иако је, по њеним речима, Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања,  у марту ове године изјавио да поменута накнада, по Закону о финансијкој подршци, неће више каснити ни један једини дан.     

Share.

Comments are closed.

Skip to content