2019-10-12T10:28:29+02:00 12. октобра, 2019. 10:28 |

Одржани „Дани Слободана Стојановића“

Пожаревац, град кога је драматург, књижевник, професор, телевизијски стваралац и пре свега ДОБАР ЧОВЕК, Слободан Стојановић обожавао и носио у срцу, 10. и 11. октобра још једном се на себи својствен начин одужио некадашњем суграђанину задивљујућег и вредног уметничког опуса. Наиме, минулог четвртка и петка у организацији  Града Пожаревца, Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац и Фондације „Слободан Стојановић“ приређени су десети „Дани Слободана Стојановића“.


Војиславу Савићу награду је       уручио Дејан Крстић

Јубиларну манифестацију отворио је и госте поздравио Дејан Крстић, члан Градског већа задужен за невладине организације, културу и информисање, док је Слободанов брат Градимир Гале Стојановић присутне упознао са досадашњим као и планираним активностима Фондације „Слободан Стојановић“, међу којима је и објављивање сабраних дела. Добродошлицу у име домаћина и речи сећања на Стојановића који је некада и сам обављао дужност управника пожаревачке Библиотеке „Илија М. Петровић“ упутила је Вера Зарић Митровић, директорка ове културне институције. Поштоваоци Стојановићевог дела потом су имали прилику да погледају пригодан кратки филм посвећен јубилеју манифестације који је ауторски и редитељски обојила и потписала Бранка Пражић.

Централни догађај прве вечери било је проглашење победника Конкурса „Слободан Стојановић“ за најбољу драму.  Жири у саставу: Драгана Бошковић Лазић, театролог, Срђан Кољевић, филмски сценариста и редитељ и Вукица Стругар, новинар, позоришни критичар у листу „Вечерње Новости“ донео је одлуку да  Награда „Слободан Стојановић“ за 2019. годину  припадне Војиславу Савићу драматургу из Београда за драму „Како, црни човече, ништа?“. Овом приликом публици се представио и победник прошлогодишњег Конкурса Никола Станишић из Вршца, чију је драму „Сузе Светог Лаврентија“ Народна библиотека „Илија М.Петровић“ штампала у оквиру едиције „Слободан Стојановић“.

Милош Стојановић, Драгана Бошковић Лазић, Срђан Кољевић и Вукица Стругар представљају књигу „Много више од игре“

Пожаревљанима је припала изузетна част да се упознају са монографијом „Много више од игре“ Драгане Бошковић Лазић у издању“ РТС“-а, о којој су уз ауторку говорили Вукица Стругар, Срђан Кољевић као и син Слободана Стојановића Милош, широј јавности познат као аутор телевизијског серијала „Нешто лепо“.

У уметничком делу програма наступио је пожаревачки ансамбл “Нови звучни талас“.

Поштоваоци дела Слободана Стојановића на овогодишњој манифестацији

Десети „Дани Слободана Стојановића“, завршени  су у петак 11.октобра емитовањем филма  „Рондо“ и прве епизода ТВ серије „Приче из фабрике“ аутора Слободана Стојановића.

(ОПШИРНИЈЕ  НЕДЕЉНИКУ „РЕЧ НАРОДА“ 15. ОКТОБРА)

Влада Винкић