На платоу испред Рамске тврђаве у организацији великоградиштанске Народне библиотеке „Вук Караџић“, 27. августа одржана је дванаеста песничка манифестација „Рамски сутони“. Овогодишњи програм био је посвећен стогодишњици од рођења Душка Радовића, кроз чији су богат књижевни опус присутне провели књижевник Мирослав Максимовић, драмски уметници Горица Поповић и Иван Михаиловић, као и музичар Војислав – Коки Ђукић.

Рамски сутони су до сада били манифестација која промовише искључиво завичајну поезију. Са растом популарности Рамске тврђаве, организатори су одлучили да овај необични амбијент не заслужује ограничења.

-Рамска тврђава је културни споменик који има јако богату историју, дуго траје и постала је јако атрактивна за туристе из целе Србије и иностранства. Логично је било да и сама манифестација иде напред од завичајних ка националним оквирима, казала је директорка Народне библиотеке „Вук Караџић“ Милена Димитријевић.

Затварајући овогодишње Рамске сутоне, заменик председника општине Велико Градиште Слађан Марковић је подсетио да су се први Рамски сутони звали Рамска свитања. Он је пожелео да манифестација траје још дуго година са новим концертима, песницима и културним ствараоцима. Рамски сутони су уједно и затворили богато културно лето у општини Велико Градиште.

Поред бројне публике манифестацији су присуствовали каратисткиња Тања Петровић и деца са Косова и Метохије, учесници кампа Карате клуба „Nippon“.

Поводом стогодишњице од рођења Душка Радовића у Народној библиотеци у Великом Градишту отворена је и изложба „Био једном један лаф“, која прати живот и стваралаштво великана наше књижевности и културе.

                                                                                                  Фото: Народна библиотека ВГ

Share.

Comments are closed.

Skip to content