2018-11-05T13:41:50+01:00 5. новембра, 2018. 12:32 |

Одржани избори за чланове националних савета

На гласачком месту у Градској општини Костолац

Према наводима Републичке изборне комисије, избори за националне савете националних мањина протекли су без уочених неправилности. Иначе, укупно уписаних у посебан бирачки списак је 511.929.

У недељу, 4. новембра, непосредним избором су своје представнике бирали припадници осамнаест националних мањина. Њих 467.545 гласало је на 926 бирачких места. Путем електорских скупштина, савете су бирале четири националне мањине.

Непосредно су се изјашњавали припадници албанске, ашкалијске, бошњачке, бугарске, буњевачке, влашке, грчке, египатске, мађарске, немачке, пољске, ромске, румунске, русинске, словачке, словеначке, украјинске и чешке националне мањине. Путем електорских скупштина гласали су Хрвати, Црногорци, Руси и Македонци.

Када је реч о непосредним изборима, проглашено је укупно 58 изборних листа. Највећи број листа, седам, поднели су Русини, потом Албанци, шест. Роми су предали пет, Бошњаци, Румуни и Словаци по четири, Ашкалије, Египћани, Немци и Чеси по три листе. Бугари, Буњевци, Власи и Мађари имају по две листе, док су грчка, пољска и словеначка мањина пријавиле по једну.

На територији Града Пожаревца гласало се на две локације. У просторијама пожаревачке Месне заједнице Радна мала гласало је 9 националних мањина, а у просторијама Градске општине Костолац 7 националних мањина. Иначе, најбројније националне мањине на територији Града Пожаревца су Роми, Грци, Власи и Руси.

Листа „Власи за Србију“, чији је носилац Новица Јаношевић, прогласила убедљиву победу са освојена 22 мандата од укупно 23

До  данас (5. новембар), у поменутим случајевима кандидовања више листа, прелиминарни резултати су јасни када је реч о Власима, с обзиром на то да је листа „Власи за Србију“ прогласила убедљиву победу. Носилац листе је Новица Јаношевић, иначе председник Општине Кучево, који је гласао на изборном месту у Каони. Друга влашка листа је „Гергина“, чији је носилац др Синиша Челојевић. Према 96 процената обрађеног изборног материјала, листа „Власи за Србију“ је освојили 22, а листа „Гергина“ 1 мандат.

Иначе, рок за утврђивање и објављивање извештаја са укупним резултатима избора је 96 часова од затварања биралишта, односно, до 8. новембра, до 20 часова.