2019-07-29T13:29:28+02:00 29. јула, 2019. 13:29 |

ОДРЖАНИ „ИЗВОРНИ ДАНИ НЕРЕСНИЦЕ“ : Промоција богате културне баштине

Нересница, село у општини Кучево, по четврти пут је протеклих дана било културна престоница Србије захваљујући манифестацији „Изворни дани Нереснице“. Наступила су најбоља културно-уметничка друштва, солисти и инструменталисти Србије који су подсетили на богатство културно-уметничке баштине овога краја. У такмичарском делу програма учествовала   су културно-уметничка друштва: „Нересница“, „Света Тројица“- Бобово, „Волуја“, “Бањица“ Кривељ,, ГФА  „Зо-ра“ Зајечар, „Петар Радовановић“ Злот, „Влашко коло“ Осаница,  „Воја Чурић“ Кобишница, „Бранко Радичевић“ Божевац, „Извор“ Лазница, „Лука“ Лука, „Петар Jенић“ Oштрељ, „Бранислав Нушић“ Шарбановац, „Старчево“ из Старчева, ЦЗК Кучево,  „Влаоле“, „Русаљке“ Дубока и „Штуле“ Волуја. Овогодишња манифестација памтиће се и по наступима певачица у ревијалном делу, младе Данијеле Бумбашевић и две легенде, Гордане Стојићевић и Изворинке Милошевић.

„Изворне дане Нереснице отворио је предсеник Општине Владимир Стојановић, а у име организатора, МЗ Нересница, госте и учеснике поздравио је њен председник Љубиша Љубомировић. Међу посетиоцима били су потпредседник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић и председник НСВ Новица Јаношевић.

За најлепшу чобаницу проглашена је Нина Митуцић из Кобишнице, прва пратиља је Милица Плесић из Злота, а друга Марина Марић из Осанице.  КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице је најбоље у такмичењу народних изворних игара, други је КУД „Штуле“ из Волује, а треће ГФА „Зо-ра“ Зајечар. Награде су додељене и за најаутентичнију ношњу, најуигранију групу, за очување обичаја русаља…У категорији вокалних солиста победила је Катица Тодоровић, а у групи такмичара инструменталиста Марија Радовановић.