2021-07-16T14:15:21+02:00 16. јула, 2021. 13:59 |

Одржани петнаести Дани сунцокрета у Батуши

Почетком осамдесетих година на предлог проф. др Драгана Шкорића са Новосадског института, пољопривредни произвођач Ратомир Стокић из Батуше први је посејао новосадски хибрид сунцокрета. Већ следеће године шири се производња, а 2006. године дошло се на идеју да се Батуша прогласи селом сунцокрета због рекордног приноса ове уљане културе по јединици површине.

Од тада, на дан сеоске славе – Петровдан, одржава се манифестација „Дани сунцокрета“ под покровитељством Општине Мало Црниће и у организацији Месне заједнице Батуша, КУД-а „Властимир Живковић“, ФК „Интеграл“, Ловачке секције и Центра за културу. Програм овогодишње манифестације започео је 11. јула у јутарњим часовима Меморијалним турниром у гађању глинених голубова на коме су учествовали ловци из различитих ловачких секција, а турнир су по први пут организовали млади чланови Ловачке секције Батуша у знак сећања на преминулог Владету Стојићевића.

Из године у годину манифестација је све богатија, тако да је ове године организовано такмичење у кувању ловачког гулаша. Вредне домаћице из различитих удружења жена из околине су приредиле изложбу старих заната и јела, меда и ракије, а публика је имала прилику да својим гласом одабере најлепшу „сунцокрет погачу“.

У вечерњим сатима фолклорно умеће приказали су чланови Фолклорног ансамбла општине Мало Црниће са својим гостима из КУД-а „Фолклор је више од игре“ из Београда. Присутне је поздравио директор Центра за културу општине Мало Црниће и члан Савета месне заједнице Батуша Никола Томић, који је заједно са представницима осталих секција из Батуше уручио захвалнице учесницима програма.

Заменик председника Општине Мало Црниће Даниел Сурдуловић је истакао да локална самоуправа подржава манифестације чији је циљ подстицање пољопривредне производње, развоја села и очување традиције.

Након наступа фолклорних ансамбала организован је концерт естрадне уметнице Гордане Гоце Лазаревић, у част великог текстописца Микија Јовичића који је живео и стварао у Батуши и оставио значајан траг у народној музици. Сутрадан, 12. јула, резањем славског колача у присуству општинског руководства, представника ПССС Пожаревац, донатора и бројних мештана Батуше  прослављена је сеоска слава.

 

                                                                                                   Текст: Д. Динић

                                                                                                   Фото: М. Животић