2019-03-12T09:37:32+01:00 12. марта, 2019. 09:37 |

Одржано XVII Такмичење младих солфеђиста

У Школи за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу  одржано је XVII Такмичења младих солфеђиста Србије.

Надметање је окупило око 160 ученика музичких школа Србије, као и учеснике из Хрватске, Црне Горе и Републике Српске који су своје знање показали у области Солфеђа, Ритмичке способности, Екипног такмичења, Теорије музике, Хармоније и Музичких облика.

Овогодишњи жири чинила су еминентна имена музичке педагогије као и професора основних и средњих музичких школа: мр Бојана Маторкић Ивановић  са Факултета музичке уметности у Београду, Славица Смиљанић Марковић Музичка школа „Даворин Јенко“ Београд, др Саша Кесић Музичка школа „Ватрослав Лисински“ Београд, као и Марија Обретковић, Катарина Јовановић, мр Слађана Стојановић и Милена Арсић из Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Пожаревацу.

Лауреати XVII Такмичења младих солфеђиста Србије су Бојана Шеровић, 5. разред Основне музичке школе из Школе за музичке таленте у Ћуприји, класа Ирене Младеновић Милошевић – категорија Солфеђо, Симона Машић, 6. разред Основне музичке школе „Петар Коњовић“ Сомбор, класа  Невенке Деспотовић, категорија Солфеђо, Матија Понграчић, Глазбена школа Вараждин, Хрватска, класа Лидије Ђидара, категорија Солфеђо и у категорији Двогласно певања Стојанка Пешић и Петра Липановић, из Школе за музичке таленте у Ћуприји из класа Ирене Младеновић Милошевић.

Пожаревачку Музички школу представљало је 33 ученика у свим категоријама у оквиру којих су остварили сјајне резултате: 22 прве награде, 6 других и 5 трећих награда.

Носиоци посла око организације овог обимног и захтевног пројекта који је по седамнаести пут одржан у Школи за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу били су директор Школе Зоран Марић, директор Такмичења Марија Обретковић, помоћници директора, чланови  Стручног већа наставника солфеђа и теоретске наставе, а све је подржало Наставничко веће као и сви запослени у Школи. Таквим, несебичним, заједничким радом једино је и било могуће довести организацију и спровођење самог такмичења до изузетно високог нивоа.

Носици награда добили су дипломе, а лауреатима су припале и звучне виљушке са постољем ручне израде. Сваки пријављени такмичар добио је кесу са логом школе, такмичарску књижицу као званични документ такмичења, нотну свеску са знаком такмичења и оловку са логом школе,  док је ЈКП Паркинг сервис омогућио свим гостима бесплатно паркирање у непосредној близини Школе.

Чињеница по окончаном Такмичењу солфеђиста да су напори и ангажовање домаћина и организатора уродили плодом, а надметање достигло степеницу више у односу на прошлогодишње.

Баш како и заслужује, јер глас је најлепши инструмент човечанства.

В.Винкић

Фото: МШ „Стеван Мокрањац“