Ласкава титула лауреата XXVIII Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ припала је Олги Одановић за креацију лика госпођe Борио у представи „Ћелава певачица“ коју је у продукцији Центра за културу Тиват режирао Јагош Марковић.

Љиљана Благојевић

– Олга Одановић је широким спектром глумачких средстава изнијансирано осликала Јонексову језичку поетику унутар језичко-менталитетско-бокељског миљеа вешто се поигравајући гротескним, комичним и трагичним мотивима и тако овим остварењем заслужено стаје у ред достојних наследника великог Миливоја Живановића, истакла је у образложењу председница стручног жирија глумица Љиљана Благојевић која је потом кључ града Пожаревца вратила заменику градоначелника  Предрагу Мијатовићу.

Имајући у виду да се Олга Одановић у тренуцима проглашења победника представљала бањалучкој публици на Данима Јагоша Марковића, статуету Миливоја Живановића, новчани износ и специјалну награду Центра за културу Пожаревац првом пригодном приликом уручиће јој градоначелник Пожаревца и председник Уметничког већа Фестивала Саша Павловић.

             Олга Одановић                     /Фото архива Реч народа/

У такмичарском делу овогодишњег фестивала по селекцији Молине Удовички Фотез учествовали су: Београдско драмско позориште комадом „Швејк“, ансамбл Југословенског драмског позоришта представом „Развојни пут Боре шнајдера“, Атеље 212 чији су чланови извели драму „Отац“, Центар за културу Тиват са последњим редитељски остварењем Јагоша Марковића „Ћелава певачица“ и заједнички Народно позориште Београд и Народно позориште Републике Српске Бања Лука „Урнебесном трагедијом“. Глумачке креације свако вече оцењивали су стручни и жири публике. Глумци вечери по оцени стручног жирија били су награђивани Споменом на глумца и кандидовали се за главну награду. Ове године то су били: Озрен Грабарић који је креирао улогу Швејка, Ненад Јездић за лик Боре шнајдера, Воја Брајовић који је тумачио улогу Андреја, Олга Одановић представљајући госпођу Борио и Нела Михаиловић за креацију улоге Јулке. Жири публике је четири пута донео одлуку истоветну одлуци стручног жирија осим након „Урнебесне трагедије“ када је према својим утисцима за најбољу глумицу прогласио Сандру Бугарски за улогу Рајне.

Жири

Као и до сада Глумачке свечаности пратила су два жирија. У стручном жирију  били су  редитељ Славенко Салетовић и драмски уметници Љиљана Благојевић и Небојша Дугалић. Жири публике чинили су директорка Библиотеке „Србољуб Митић” у Малом Црнићу Данијела Божичковић Радуловић, прим. др Срећко Босић и дипломирани економиста Драган Кузмановић.

Предраг Мијатовић

-Показали сте нам драги глумци у позоришним комадима да је људска природа универзална када су у питању временске али и географске одреднице. Инспирисали сте нас да добре делове људске природе код себе појачамо,  а да се против лоших боримо, све дивећи се вашим бравурама. Уважени драмски уметници, знајте да ћете овогодишњим наступима у Пожаревцу бити вечно памћени и слављени јер сте успели да оживите сећања на великог Миливоја,  рекао је заменик градоначелника Пожаревца Предраг Мијатовић затварајући овогодишњи Фестивал.

 

У част победника чланови Звездара театар извели су комад „Спортско срце“, којом је спуштена завеса на XXVIII Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“.

Share.
Leave A Reply

Skip to content