2019-12-05T16:56:47+01:00 5. децембра, 2019. 14:36 |

Омладина ЈАЗАС-А Пожаревац: Обележен Међународни дан волонтера

Петог дана децембра у свету се обележава Међународни дан волонтера. Тим поводом Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац представила је пројекат „ПОкрени се, волонтирај“ , који је обухватио обуку  на којој млади уче вештине организовања и покретања акција у заједници.

Пројекат финасира Град Пожаревац, а млади су данас у Градској управи говорили о томе шта су научили. Зоран Јовић, председник Омладине ЈАЗАС-а Пожаревац, истакао је, овом приликом,  да је циљ  пројекта активирање  волонтера и акцентовање волонтеризма.

– Желимо да у нашем граду подигнемо свест о волонтирању на један виши ниво.  У изради је и један кратак приручник о волонтирању. Сви волонтери Омладине ЈАЗАС-а у наредном периоду добијаће  волонтерске књижице у које ће им бити уписивано  где су волонтирали, у ком периоду  и које су вештине стекли. То се и те како вреднује при упису на неке школе и факултете како у земљи, тако и у иностранству, рекао је Јовић.

Марјан Цветковић омладински радник из Ниша, вођа обуке у Пожаревцу, истакао је да су волонтери значајан ресурс друштва и да је суштина волонтирања у добровољном раду. Цветковић, који је већ 20 година активан на пољу волонтеризма и активизма,  учествовао је и у изради Закона о волонтерском раду Републике Србије.

-Улога свих нас који радимо са младима и за младе је да стално шаљемо  једну лепу волонтерску слику која ће показати да су волонтери значајан ресурс локалној заједници, те да би сваки град требало да буде велика подршка младим људима. Волонтери у овим пројектима стичу све оне вештине које не стичу током редовног школовања. Потрудили смо се да их научимо како се ради у тиму, како се доносе одлуке и постављају циљеви, рекао је Цветковић.

На конференцији су своје искуство пренели и млади који тренутно похађају обуку, ученици седмог и осмог разреда основних школа.

Јана Стојковић, ученица ОШ „Доситеј Обрадовић“, истакла је да волонтирање као облик грађанског активизма руши предсрасуде и негативне стереотипе и  подстиче оно најбоље у људима, а Сара Стојковић, ученица исте школе, апострофирала је  циљ волонтирања – помагање онима којима је помоћ неопходна.

Волонтери су се у току дана дружили са суграђанима у центру Пожаревца.

И.Р.