У свету се 1. децембра обележава Дан борбе против сиде. Активношћу Омладине ЈАЗАС-а овај дан је обележен и у Пожаревцу. Зоран Јовић, председник пожаревачке Омладине ЈАЗАС-а, подсетио је да је  више од 3 милиона људи  ове године преминуло од сиде. ХИВ пандемија се суочава са додатним изазовима током пандемије ковида. Особе које живе са ХИВ-ом имају теже исходе обољевања од ковида у односу на особе које нису инфициране ХИВ-ом. Према доступним подацима средином 2021. године већини особа које живе с ХИВ-ом у свету нису биле доступне вакцине против ковида 19. Овогодишња кампања се зато одвија под слоганом „Неједнакост. AIDS.  Пандемија. Да ставимо тачку“.

-Прошле године јако мали број људи тестиран је на ХИВ. У Пожаревцу спроводимо пројекат „Да свако види себе здравије“ , у коме је акценат не само на ХИВ-у већ на ковиду. Трудимо се да учимо младе како да воде рачуна о хигијени, здрављу и заштити у сваком тренутку, нагласио је Јовић.

Заинтересовани за тестирање на ХИВ у Пожаревцу могу се обратити Омладини ЈАЗАС-а или Заводу за јавно здравље Пожаревац . Тестирање је бесплатно, а може се обавити без здравствене књижице и потпуно је поверљиво.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” од почетка епидемије, 1985. године до 20. новембра 2021. године у Републици Србији је регистровано 4317 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су 2104 особе оболеле од сиде. У периоду јануар – новембар 2021. године новодијагностиковано је и пријављено 120 особа инфицираних ХИВ-ом, што је двоструко више него у истом периоду прошле године, али за 31% мање у поређењу са истим периодом 2019. године.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content