Тамара Стојковић

Пожаревачка Омладина ЈАЗАС-а представила  је пројекат под називом “Пун погодак” финансиран од стране “Opens” Омладинске престонице Европе Нови Сад кроз пројекат Омладински дух у спортском раду који реализује “НАПОР” Национална асоцијација практичара/практичарки омладинског рада. 

Тамара Стојковић из Омладине ЈАЗАС-а напомиње да је пројекат “Пун погодак” део обуке за омладинске лидере и има за циљ да интензивира културно – спортске активности за младе у Пожаревцу. Партнери у реализацији овог програма су “Фит 012” и “Арт дистрикт”.

-Млади у Пожаревцу су за потребе Локалног акционог плана обавили  истраживање и као проблеме идентификовали мањак спортских и културних активности намењених младима. Према истраживању 45 посто омладине своје слободно време проводи  код куће уз интернет, а само 20 одсто уз неку врсту спорта. Када је реч о културним активностима, млади најчешће посећују журке (33 посто), затим биоскопе (22 посто), концерте (20 посто) и на крају позориште (12 одсто). Сваки трећи анкетирани определио се да културне садржаје посећује у другом граду, у Пожаревцу их посећује 24 посто младих, док 19 одсто нигде не оплемењује своје време културним садржајима. Имајући у виду ову статистику, долази се до закључка да младима недостаје културно – спортског садржаја и да немају утицај на његово креирање. Овим пројектом желимо да младе мотивишемо да се баве културом и физичком активношћу. Такође, циљ нам је и да их наведемо да сами израде годишњи Акциони план за спорт, који ће се надовезати на део ЛАП-а  за младе у 2020. години, а који ће бити прослеђен Градском већу, изјавила је Тамара Стојковић.

Пројекат “Пун погодан” ће се са групом од 15 младих спроводити до половине јуна. Омладина ће најпре проћи кроз радионицу за организовање догађаја, док ће касније учествовати у организацији осталих активности у шта, између осталог, спада и обележавање Светског дана спорта, Међународног дана физичке активности, Креативна радионица… 

Share.

Comments are closed.

Skip to content